Nebankovní půjčky pod dohledem ČNB: Živnosťák už stačit nebude

Legislativní rada vlády má na stole nový zákon o spotřebitelských úvěrech, který má omezit lichvu i řešit nízkou odbornost a důvěryhodnost některých poskytovatelů nebankovních půjček. Alespoň tak to tvrdí autoři zákona z ministerstva financí. Nově by totiž nebankovní subjekty kontrolovala přímo Česká národní banka (ČNB), která by jim vydávala potřebné licence.

Nyní stačí k podnikání v tomto oboru živnostenský list a činnost kontroluje Česká obchodní inspekce (ČOI). Půjčovat tak může prakticky kdokoliv – nyní je to více než 60 tisíc osob. A právě to chce nový zákon poměrně dost omezit. „Poskytovatelé úvěru budou muset splňovat požadavky základního kapitálu ve výši 20 milionů korun,“ uvedla náměstkyně ministra financí Lenka Jurošková.

Vedle těchto peněz ale bude muset poskytovatel půjček prokázat také odbornost ve finančnictví a získat licenci od České národní banky. Pokud společnost ale poruší stanovená pravidla, může jí ČNB licenci odebrat.

Nebankovní společnosti nově pod dohledem ČNB (zdroj: ČT24)

Splnit všechny tři podmínky bude pro řadu nebankovních společností velký problém. „V tuto chvíli podniká v této živnosti zhruba 58 tisíc subjektů. My předpokládáme, že po zavedení licencování se toto číslo výrazně sníží,“ uvedl mluvčí ČNB Marek Zeman.

Sankce za pozdní splátky budou mírnější

Zákon ale neupravuje pouze samotnou činnost nebankovních společností, omezuje také například vysoké pokuty za pozdní splácení. Poskytovatel bude mít v případě prodlení spotřebitele se splácením úvěru vedle smluvního úroku nárok na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s vymáháním dluhu - zákonný úrok z prodlení (nyní osm procentních bodů nad reposazbou ČNB) a smluvní pokutu 0,1 procenta denně z dlužné částky.

V případě prodlení by mohl poskytovatel celkově naúčtovat penále a smluvní pokuty jen do 70 procent z výše úvěru, nejvýše však 200 tisíc. Ze 100 tisíc korun by tak klient zaplatil až 70 tisíc.

Sociální demokraté by ale rádi horní hranici smluvní pokuty ještě snížili, uvedla místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová. O konkrétním čísle se podle ní bude ještě debatovat. Vedle toho požaduje ČSSD snížení například povinného členství v úvěrových registrech. „Sociální demokracie kvituje tento zákon,“ řekla Teska Arnoštová. „Nicméně chceme jít ještě dál,“ dodala.

Každý rok předčasně splatit až pětinu hypotéky

Zákon může pomoci i těm, kteří si vezmou hypotéku. Návrh totiž upravuje i dřívější splacení úvěru - poskytovatel bude mít právo pouze na takzvané účelně vynaložené náklady, které mu v souvislosti s předčasným splacením objektivně vzniknou. V těžkých životních situacích, například při dlouhodobé nemoci, bude předčasné splacení úvěru na bydlení zcela zdarma.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vedle toho bude možné měsíc před každoročním výročím uzavření smlouvy zdarma splatit až pětinu hypotéky. Za to si dnes banky účtují často vysoké poplatky. Banky také budou muset už v reklamě říct, kolik bude hypotéka skutečně stát, a tuto informaci muset písemně potvrdit ještě před podpisem smlouvy. Zákon také lidem dává 14denní lhůtu na rozmyšlenou, po kterou banka nebude smět zhoršit podmínky nabídky hypotéky.

Zákon nyní ministerstvo poslalo do legislativní rady vlády, na program vlády by se mohl dostat v prosinci. Po jeho schválení parlamentem by měl vstoupit v účinnost během prvního pololetí 2016. Zákon dává lhůtu až 24 měsíců na to, aby všechny finanční instituce, které budou chtít půjčovat peníze, mohly od ČNB získat patřičné povolení.