Sobotka: České ekonomice podkopávají nohy špatné silnice

Horší dopravní infrastruktura podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) brzdí jinak velmi vysoký růst tuzemské ekonomiky. Vláda proto chce v příštích letech urychlit dostavbu dlouho odkládaných dálnic D8, D3 a R35, řekl premiér na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Prezident Miloš Zeman vedle toho upozornil na podle něj tři zásadní problémy českého průmyslu.

„Snažíme se co nejvíce urychlit přípravu staveb a především výkup pozemků, za které platíme vlastníkům více. Věřím, že se také podařilo personálně stabilizovat Ředitelství silnic a dálnic. Dálnici D8 chceme otevřít už příští rok na podzim,“ řekl Sobotka.

Za další brzdu rozvoje ekonomiky označil Sobotka digitalizaci státní správy a digitalizaci průmyslu, v níž jsou výrazně napřed například pobaltské státy.

Ujel nám vlak a je potřeba toto zpoždění dohnat. Pro digitalizaci průmyslu je potřeba nastavit podmínky, tedy zavedení dostatečně rychlého internetu na celém území státu.
Bohuslav Sobotka
premiér

A právě digitalizace průmyslu je podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje jedním z hlavních bodů diskuzí na letošním brněnském veletrhu. „České strojírenství je známo tím, že je velice efektivní, ale na druhé straně ta produktivita práce ještě za našimi západními sousedy zaostává. Tady se musíme posouvat dopředu,“ dodal Rafaj.

Pokud se podaří vládě tyto resty postupně plnit, může podle premiéra růst ještě lépe než dosud. A to i přesto, že v prvním pololetí patřila ke třem nejrychleji rostoucím v Evropské unii.

Jedním z tahounů růstu HDP je podle Sobotky export. „Povedl se pragmatický obrat a už nerušíme ambasády, ale naopak posilujeme ty, kde cítíme exportní potenciál. Výrazně jsme posílili ekonomickou diplomacii," řekl Sobotka a dodal, že Česko také postupně dohání pozici v Číně. „Nevsázíme vše na Čínu, ale jen doháníme pozice, které tam dávno mají jiné evropské státy,“ uvedl Sobotka.

Zeman: Český průmysl má tři problémy

Na brněnském veletrhu je také prezident Miloš Zeman, který prohlásil, že rozvoji českého průmyslu brání tři problémy. Prvním je nedostatek studentů technických oborů, dalším je malý důraz na aplikovaný výzkum a také proexportní politika s důrazem na stávající tradiční obory. 

Průmysl je podle Zemana stále klíčovou složkou hospodářství. „Myšlenka reindustrializace vznikla ve Velké Británii již před deseti lety. Pro to, aby nás průmysl nadále živil, je však podle mě potřeba vyřešit tři zmíněné problémy,“ řekl Zeman.

Změna proporcí v počtech studentů se má uskutečnit ve prospěch technických oborů na úkor humanitních, což průmysloví zaměstnavatelé požadují už několik let. „Tyto lidi potřebují. Jsem principiální odpůrce školného, proto si myslím, že je řešením podnikové stipendium,“ podotkl Zeman. Výzkum by měl podle něj být více aplikovaný než základní. „A mnohem šířeji by měl být podporovaný podnikovými stipendii než dosud,“ řekl.

V proexportní politice je potřeba vsadit na nové průmyslové obory, jako jsou biotechnologie či nanotechnologie. „Nesmíme ulpívat u dosavadních oborů, třebaže se ukazují jako nosné,“ upozornil Zeman.

Naopak zmínil pochybnosti o digitalizaci průmyslu. „Nové systémy jsou dražší, pomalejší, poruchovější a nejsou kompatibilní. Při vší úctě k myšlence digitalizace bych chtěl varovat před tím, aby vedle solárních tunelů nevznikly tunely digitální,“ uvedl.

Naznačil také, že 28. října hodlá při udělování vyznamenání na Pražském hradě ocenit řadu českých průmyslníků, kteří dokázali znovu vzkřísit podniky a rozvíjet je. „Tedy baťovské podnikatele, a ne zjevy typu (Zdeněk) Bakala či (Viktor) Kožený,“ upřesnil Zeman.

Svaz průmyslu: Vláda musí rozhodnout, co s limity

Svaz průmyslu a dopravy v Brně vyzval vládu k rychlému rozhodnutí ohledně využití hnědého uhlí ze severočeských lomů Bílina a ČSA. Podle prezidenta svazu Jaroslava Hanáka vláda nemá odvahu občanům žijícím v oblasti zásob říct, že „mají smůlu“.

Nemáte politickou odvahu jasně a poctivě říct občanům, kteří bydlí na zásobách strategické suroviny hnědého uhlí, že ti lidé mají smůlu, protože to je národní bohatství. My si myslíme, že bychom měli národní bohatství využívat.
Jaroslav Hanák
prezident Svazu průmyslu a obchodu

„Předpokládám, že vláda by mohla toto rozhodnutí učinit v měsíci říjnu,“ reagoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Hanák: Politici by měli lidem u dolů říct, že mají smůlu (zdroj: ČT24)