Temelínská elektřina jde opět do sítě

Mluvčí Temelína: Elektřinu dodáváme od 2 hodin (zdroj: ČT24)

V noci začala Jaderná elektrárna Temelín opět dodávat elektřinu do sítě. Zcela mimo provoz byla elektrárna od pátku, kvůli současnému výpadku chvaletické elektrárny muselo Česko krátkodobě dovážet elektřinu. To však skončilo již v sobotu, kdy Chvaletice opět začaly energii dodávat.

Temelínský první blok se začal vracet do provozu v neděli večer, eletřinu ale začal vyrábět až hluboko v noci. „Ve 2 hodiny ráno provozní personál připojil turbogenerátor k přenosové soustavě, to znamená, že blok začal vyrábět elektřinu,“ upřesnil mluvčí JETE Marek Sviták. Zdůraznil, že i když blok ještě neběží na plný výkon, protože probíhají testy na turbíně, potřeby pondělní energetické špičky pokryje. „Plného výkonu bychom měli dosáhnout během dopoledne,“ dodal.

Spouštění bloku jaderné eletrárny je proces, který trvá mnoho hodin. Operátoři v jeho průběhu vytahují z reaktoru regulační tyče, čímž zvyšují intenzitu štěpné reakce. Při 50procentním výkonu se turbína, která vyrábí elektřinu, roztočí natolik, aby mohla elektrárna začít dodávat elektřinu do sítě.

Páteční výpadek prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín nastal v době, kdy byl první blok plánovaně odstaven, zatímco ve druhém se objevila závada. „Při zapnutí tlumivky v rozvodně Kočín zaznamenali operátoři vibrace, chvění na turbíně. Vzhledem k tomu, že bylo signalizováno prostřednictvím několika čidel, tak vyloučili chybu měření a blok odstavili,“ popsal Marek Sviták.

Protože současně s Temelínem nedodávala 15 hodin elektřinu ani elektrárna Chvaletice, muselo Česko začít dovážet elektřinu. Obvykle ji přitom naopak vyváží. Kolik to ČEZ stálo, ale mluvčí temelínské elektrárny nechtěl odhadnout. „Záleží na celé řadě proměnných,“ podotkl pouze.