Gazdík: Na obce se chystá další byrokratizační zákon

Kraje a obce by měly příští rok dostat z daní víc peněz než letos. V pořadu Otázky Václava Moravce to potvrdil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Někteří starostové a hejtmani ale slibům ministerstva po letošních zkušenostech stejně nevěří. V první polovině roku totiž dostávali na DPH méně, než jim vláda garantovala, jelikož výběr daní zaostával za předpoklady.

V minulých letech se podíl z daně z přidané hodnoty zmenšil systémově - a to kvůli financování druhého pilíře důchodové reformy. Ten teď ale vláda ruší. Podle místopředsedy sněmovny a zastupujícího předsedy hnutí Starostové a nezávislí Petra Gazdíka by se tak podíl měl vrátit na původní úroveň.

„My bojujeme o narovnání stavu na zákonné úrovni. Podali jsme pozměňovací návrh na vrácení původní úrovně, z 20, 5 procenta na 21, 5 procenta v souvislosti s rušením důchodové reformy, která je nyní ve sněmovně,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce Petr Gazdík.

Zároveň zdůraznil, že na ministerstvu financí se znovu vedou diskuse ve věci poklesu plateb za přenesenou působnost výkonu státní správy. Na úroveň plateb si totiž obce stále stěžují. „Jednáme v komisi ministerstva financí, která začala znovu fungovat, o tom, aby to nebyl příspěvek, ale aby stát, pokud chce po obcích státní správu, si ji zaplatil,“ říká Gazdík.

Gazdík v OVM: Bojujeme o narovnání stavu příjmu z daní pro obce (zdroj: ČT24)

Starostové si stěžují na nedostatek peněz, ale ještě více na byrokracii

Navíc se nyní podle Gazdíka na obce chystá další nepříjemná věc. Zákon o řízení a kontrole veřejných financí má zavést nové povinnosti, upozornil.

„Ministerstvo financí chystá další byrokratizační zákon na obce. Mluvíme o dalších zpravodajských povinnostech. Za prvé o konsolidované výroční kontrolní zprávě, výroční kontrolní zprávě veřejného subjektu, konsolidované výroční auditní zprávě a výroční auditní zprávě. To jsou čtyři nové nesmysly, které ministerstvo vymyslelo na obce. A to je pro obce mnohem více likvidační než nedostatek peněz,“ míní Gazdík.