Zemědělce čekají větší výdaje za krmení, vybíjet stáda nechtějí

Ani pár dnů deště a nižších teplot nenapravily škody, které napáchalo letošní dlouhotrvající sucho. Problémy přivodilo hlavně chovatelům dobytka – v druhé půlce roku očekávají velké ztráty. V první řadě kvůli zrušeným kvótám klesly výkupní ceny mléka. Kromě toho se musí připravit na vyšší výdaje za krmení: kvůli suchu je málo sena, senáže i siláže. Hrozí přitom, že některým zemědělcům mohou dojít zásoby již na přelomu ledna a února příštího roku.

Ředitel družstva Bernartice Pavel Novotný si to umí dobře spočítat. Je mu jasné, že pokud je podnikání vysoce ztrátové, krajní řešení je vybít stádo a zkusit štěstí v jiném oboru. Jenže takovému scénáři chce zabránit za každou cenu. „Budeme do toho investovat další finanční prostředky. „Výpadek v tržbě u mléka v tomto roce je jen u nás přes osm milionů korun," říká Novotný.

K nízkým výkupním cenám se ale teď přidal další Černý Petr, kterého do karet zemědělcům přimíchalo letošní extrémně suché léto. Vyprahlé louky nedají ani polovinu sena, co vloni.

Družstvo Bernartice za normálních okolností vydělává i na tom, že seno, senáž i obilniny prodává zákazníkům. Letos si o tom ale může nechat jenom zdát. „Značnou část obilí, které jsme počítali, že prodáme, budeme potřebovat. Spotřebujeme ji pro krmení našich kraviček," vysvětluje Novotný. Jeho stádo čítá 560 krav. Aby s krmením vydržel až do jara, bude ho to letos stát o tři miliony korun víc.

Zemědělce čekají větší výdaje za krmení, vybíjet stáda nechtějí (zdroj: ČT24)

Zatímco v Bernarticích krmení dojnicím pod nos přihrnují zaměstnanci, na farmě v Holi u Prahy uličku zametá robot. Moderní stáj úspěšného podnikatele jinak řeší ale úplně stejný problém.

„Tady se díváme na komoditu vojtěška. Podívejte se, jak vypadá letošní rok. Už vidím obrovský problém, co dám těm zvířatům za šest měsíců ke krmení? Budeme prodávat mléko za šest korun osmdesát, a ještě si budeme nakupovat krmení?" ptá se Oldřich Poláček.