Škodovka nestíhá, zaměstnanci další směny odmítají

Přestože se na novou Škodu Octavii čeká až 15 týdnů, zaměstnanci Škody Auto odmítají další směny. Odbory to odůvodňují zachováním zdraví a pohody zaměstnanců. Octavia je na trhu dva roky a je nejprodávanějším vozem firmy i v České republice. Firma požadovala po zaměstnancích, aby chodili do práce i v sobotu dopoledne, několik takových směn odbory odmítly v létě a nyní dvě v září.

  • Škoda loni zvýšila zisk o 46 procent na 665 milionů eur, tedy na 18,4 miliardy korun. Zákazníkům dodala rekordní počet 1,037 milionu vozů, což je meziroční nárůst téměř 13 procent.

Podle letošních údajů se do srpna prodalo v ČR z nových aut nejvíce octavií, a to téměř 16 000 vozů. Loni jich automobilka prodala 389 300, podle dosavadních údajů by jich letos mohlo být ještě více.

Předseda odborů Jaroslav Povšík v týdeníku uvedl, že se ve výrobě octavií zatím zaměstnanci sobotního provozu obávat nemusejí, ale do budoucna bude třeba najít nějaký kompromis. Jednou z možností je zavedení vícesměnných modelů, které by znamenaly zvýšení počtu zaměstnanců a výrobu po celou sobotu, zaměstnanci by podle týdeníku ale přišli o volné víkendy.

Předseda představenstva Škody odpovědný za výrobu Michael Oeljeklaus řekl, že dříve než se začne s odbory bavit o vícesměnných systémech, mělo by se začít úvahami o dobrovolných směnách navíc, kterými by firma pokryla požadavky zákazníků.

Vydáno pod