Výrobce televizí Changhong v Nymburku investuje 650 milionů

Výrobce televizí Changhong Europe investuje v Nymburku do rozšíření závodu na výrobu elektroniky 650 milionů korun. Společnost nyní v závodu u Nymburka zaměstnává zhruba 300 lidí. Přesný termín rozšíření závodu ještě není určený. „Základní kámen rozšíření by mohl být položen v prvním pololetí příštího roku u příležitosti návštěvy zástupců partnerské provincie S'-čchuan v ČR,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD), který je nyní na návštěvě Číny.

Jasné není ani to, o jaký výrobní program bude závod rozšířený. Mohlo by jít například o lednice či klimatizace. Část nymburské průmyslové zóny by podle dnešního jednání mohla být vyčleněna pro čínské investory. Mohl by tam například fungovat některý z přímých dodavatelů Changhongu. „Pro společnost by to znamenalo ušetření nákladů,“ dodal hejtman.

Čínská strana se podle hejtmana zároveň pozastavila nad nápadem českého ministerstva práce a sociálních věcí omezit od roku 2016 počty zahraničních zaměstnanců ve firmách. „Pro firmu by to mohlo znamenat problém v hlavní sezoně, kdy kvůli skokovému nárůstu poptávky potřebují nabrat agenturní zaměstnance, kteří se rekrutují převážně právě ze zahraničních dělníků. Slíbil jsem probrat tuto záležitost s ministryní Michaelou Marksovou,“ dodal Petera.

Středočeský kraj chce v čínském městě Čcheng-tu zřídit své zastoupení, které bude lákat turisty k návštěvě středních Čech a pomáhat českým a čínským firmám při navazování spolupráce. Představitelé kraje se na tom dohodli v pondělí na návštěvě partnerské provincie S'-čchuan.

Firma Changhong patří mezi nejvýznamnější výrobce spotřební elektroniky v Číně. Kromě televizorů vyrábí především kompresory, klimatizační jednotky, chladničky, ale třeba také mobilní telefony. Zaměstnává 87 000 zaměstnanců po celém světě.

Nymburk je prý nejdůležitějším závodem v zahraničí

Nymburská továrna je přitom podle vedení firmy nejdůležitějším výrobním závodem Changhongu v zahraničí. Do její výstavby a rozvoje dosud investovala 38 milionů dolarů. Letos v Nymburce vyrobí více než milion televizorů.

Továrna umístěná v nymburské průmyslové zóně je v provozu od roku 2006. Někdejší investice 250 milionů korun byla tehdy v tuzemsku ojedinělá, v Česku totiž čínské firmy zatím moc neinvestují. To by se ale do budoucna mohlo změnit. Podle deníku E15 vznikne letos v plzeňském průmyslovém parku developerské společnosti CTP továrna čínského výrobce obrazovek a další elektroniky Hisense.

Značné investice do ČR plánuje čínská společnost CEFC, která nakoupí významné podíly v několika českých firmách. Získá fotbalový klub Slavia Praha, téměř poloviční podíl v letecké společnosti Travel Service, se společností Pivovary Lobkowicz se dohodla, že v ní spolu s partnery převezme 79,4 procenta.

Prezident Miloš Zeman dohody považuje za pravděpodobný začátek čínské investiční expanze a objem investic odhaduje na zhruba deset miliard korun. Další investiční vlnu, které se budou účastnit další významné čínské firmy, prezident předpokládá.

Vydáno pod