Porcelánkám se zase daří, Češi chtějí čisté vzory a moderní tvary

České porcelánky se pomalu dostávají z problémů, které jim způsobil propad na ruském trhu. Pomáhá jim vysoký kurz dolaru, objednávky z obchodních řetězců, ale i růst prodeje v Česku.

Šest let po obnovení výroby se znovu daří například porcelánce Thun 1794. Roční tržby má přes 450 milionů korun, platy rostou o 15 procent a exportuje do zahraničí. Za vzestupem je i větší zájem Čechů o domácí porcelán. „Prodej na maloobchodních prodejnách se zvednul o 30 až 40 procent,“ uvedl vedoucí tuzemského prodeje Martin Hora. V oblibě jsou hlavně čisté vzory a moderní tvary.

Největší česká porcelánka vyprodukovala jen za loňský rok téměř pět tisíc tun výrobků. Firma ustála i krizi v Rusku, kde trhem zahýbal pokles rublu. Více než třetinu produkce ale vyváží do Evropské unie. „Firma má stabilizovaný výrobní program i technologii. Je to i díky vysokému kurzu dolaru a klesajícím cenám energií, což jsou pro nás dvě dominantní položky v nákladech,“ doplnil generální ředitel Thun 1794 Vlastimil Argman.

Události: Porcelánkám se opět daří (zdroj: ČT24)

Daří se také porcelánce Rudolf Kämpf v Loučkách, která sází na východní trhy. Z Ruska pochází i její majitel. Podle jednatele firmy Petra Kovylina se propad tržeb zastavil jen díky tomu, že zvyšují kvalitu porcelánu a rychle reagují na poptávku: „Móda se strašně rychle mění a my se ji snažíme sledovat.“

V nový start věří i nejstarší porcelánka v zemi

Ne všichni se ale s krizí dokázali vypořádat. V Karlovarském kraji bylo původně 26 porcelánek. Nyní jich zde funguje pouze šest. Loni kvůli dluhům skončila dalovická továrna Epiag Lofida. Brána zůstává zavřená i u chodovské manufaktury, která se specializovala na růžový porcelán. Druhý rok se už marně snaží oživit výrobu i nejstarší porcelánka v zemi Haas a Czjizek. Vedení firmy doufá v nový start od příštího roku.