Důchodce si příští rok přilepší v průměru o 114 korun měsíčně

Důchody v příštím roce porostou o něco více, než vláda zatím plánovala. Aktuálně by si penzisté měli oproti letošku přilepšit v průměru o 114 korun měsíčně, jak vyplývá z návrhu rozpočtu na rok 2016. Další příznivá zpráva by moha zamířit ke všem důchodcům už za několik dnů. Na zářijové schůzi budu poslanci schvalovat zákon, který má seniorům před Vánoci jednorázově přilepšit o 600 korun.

I s přilepšením by tak příští rok mohl průměrný důchodce každý měsíc brát 11 400 korun. Důchody tak porostou příští rok téměř dvakrát pomaleji než letos. Víc si ale podle ministra financí nemůže státní rozpočet dovolit. Vláda by v opačném případě ohrozila plánovaný 70miliardový schodek rozpočtu. „V případě důchodců to jsou často lidé, kteří počítají možná každou desetikorunu, takže i 100 korun je pro ně významná částka,“ tvrdí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Její resort původně navrhoval razantnější průměrné zvýšení o 205 korun měsíčně. Nakonec ale se svým plánem na červnovém jednání vlády neuspěl. Vláda přesto v roce 2016 utratí za výplatu důchodů rekordních 403 miliard. Jde nejen o 8 a půl miliardy více než letos, ale také nejvyšší částku v české historii. Penze dlouhodobě tvoří téměř třetinu výdajů rozpočtu.

Meziroční srovnání růstu důchodů
Zdroj: ČT24/MF

Vláda ale vymyslela alespoň částečnou kompenzaci. Místo rychlejšího růstu pravidelných penzí mají důchodci dostat ještě letos mimořádný šestisetkorunový příspěvek. „Je to i snaha přidat důchodcům o něco více než jenom zákonný výpočet,“ dodává vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek ale vládu obviňuje z toho, že zatajuje, kde jinde bude muset kvůli mimořádnému výdaji ukrojit. „Když chcete někomu přidat, musíte někomu ubrat,“ komentuje. Jak debata o mimořádném 600korunovém důchodu dopadne, bude jasné v polovině září.

Jak vysoké budou důchody v příštím roce? (zdroj: ČT24)