Tříleté děti se učí, že za vše se platí

Už tříleté děti se učí poznávat hodnotu peněz (zdroj: ČT24)

Seznámit se s penězi a jejich hodnotou a hlavně - naučit se samostatně rozhodovat už ve školce. To se učí děti v novém projektu. Vyzkoušelo ho 45 školek, letos se dalších 15 přidá. Děti si osvojí základy finanční gramotnosti a lépe pak chápou navazující programy na základních školách.

Jsou jim teprve tři roky a začali chodit do školky, ale už teď se učí, že všechny věci mají svojí hodnotu a musejí se zaplatit. "Když se jich zeptáte, kde bere maminka peníze, tak řeknou v bankomatu. A to je to, co bychom chtěli úplně vysvětlit - peníze jsou za práci nikoliv, že kdykoliv je najdou v bankomatu," říká ředitelka MŠ V Úvalu Kateřina Věrtelářová.

A to je podle tvůrců projektu pro ty nejmenší děti nejdůležitější: pochopit systém.

"Učíme je zodpovědnosti, nějakým sociálním dovednostem k tomu, aby uměli půjčovat svým kamarádům, aby uměli sdílet různé věci.
Zuzana Pokorná
manažerka projektu GE Volunteers Zuzana Pokorná

Přitom první kapesné dostává až pětina dětí už při nástupu do první třídy. A právě na základní škole finanční vzdělávání pro děti pokračuje.

"Když třeba nebude mamka týden doma, tak dostanu víc, ale většinou dostanu kolem 50 korun na týden, abych to měla na svačiny, když budu potřebovat nebo tak," říká jedna ze školou povinných žaček  Alžběta Novotná.

Navíc větší žáci sestavují třeba už i rodinný rozpočet. "Oni úplně žasnou nad tím, že se platí stočné, že se platí za odpad, že se platí za tv a rozhlas poplatek, nemají vůbec žádnou představu," vysvětluje manažerka programu Rozumíme penězům z AISIS Stanislava Křížová.

Učitelka
Zdroj: ČT24

Projekt pomáhá ale i celým rodinám. K učitelům totiž pro rady chodí i někteří rodiče žáků. Jen loni zahájila exekutorská komora 828 tisíc exekucí.

 „Mají problémy se splácením půjčky, podepsali smlouvu, které nerozumí, tak se na mě obracejí s tímto nebo mají nějaký rodinný rozpočet, se kterým nedokáží vyjít," říká učitel a spoluautor sbírky Rozumíme penězům Robert Kočí.

Povinné finanční vzdělávání dětí platí v České republice od roku 2013. A programů na jeho podporu existuje řada. Třeba v základní škole v Mnichovicích se loni žáci učili zákonitosti burzy a finančních trhů.