Ultimátum agrárníků: Do měsíce chtějí od Jurečky podporu kvůli cenám mléka

Agrární komora požaduje po ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), aby do konce září schválil nové mléčné dotační programy. Pokud se tak nestane, prezident komory Miroslav Toman pohrozil, že „budou zlobit“. Ministr ale uvedl, že se bude požadavkům komory snažit vyhovět. Na trhu je v současnosti nadbytek mléka v důsledku ruského embarga na dovoz potravin a zrušení mléčných kvót.

„Pokud nedojde k urychlenému naplňování požadavků, bude agrární komora v této složité situaci reagovat všemi dostupnými prostředky,“ stojí v usnesení představenstva. Prezident Agrární komory Miroslav Toman ještě dodal, že když se nic nestane, „budou zlobit“. Konkrétní kroky ale vedení komory nenaznačilo.

Po ministrovi Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) požadují schválení nového dotačního programu na podporu mléka, který by pokryl náklady na vedení evidence zvířat nebo by podpořil kontroly užitkovosti skotu. Agrárníci chtějí i další dotace na zlepšování kvality půdy či urychlení spuštění programů, které má již ministerstvo připravené. Patří mezi ně i program podpory kvalitního mléka.

Nevnímám to tak, že by mi někdo vyhrožoval, dával striktní ultimáta.
Marian Jurečka
ministr zemědělství za KDU-ČSL

Ministerstvo se podle Jurečky o většinu věcí snaží a pracuje na nich. Problémem jsou ale peníze. „Naše zdroje na ministerstvu jsou výrazně omezeny, byť budu hledat maximum v úsporách,“ vysvětlil ministr. Od ministra financí Andreje Babiše (ANO) se snaží získat ještě miliardu korun navíc do rozpočtu, zatím se však nedohodli.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zelenou naftu chtějí i pro živočišnou výrobu

Komora si vedle toho přeje, aby vláda ještě do konce září schválila změnu zákona, díky níž by mohli farmáři využívat „zelenou naftu“ i v oborech živočišné výroby. Dosud se zákon vztahuje pouze na práce v oboru rostlinné výroby. "Očekáváme nějaký další krok, který by nebyl v rovině řečí, ale schválení," dodal viceprezident komory Bohumil Belada.

Krize s padajícími cenami mléka není jenom v Česku, mléka je na evropském trhu nadbytek v důsledku ruského embarga na dovoz potravin a zrušení mléčných kvót. Ministerstvo tak situaci řeší i na evropské úrovni. V týdnu už Jurečka kritizoval návrh europarlamentu, který by omezil nabídku mléčných produktů v rámci programu Mléko do škol.

Zároveň by Evropská unie podle Jurečky a jeho dalších resortních kolegů měla zvýšit intervenční nákupní ceny mléka. Dokonce by na tom podle něj mohla vydělat, kdyby mléčné produkty po několika letech zpětně prodala. O mléčném trhu by měli ministři zemědělství Evropské unie jednat 7. září v Bruselu.