Babiš dál odkládá start evidence tržeb - nyní na polovinu roku 2016

Koaliční rada souhlasila s dalším odložením elektronické evidence tržeb - tentokrát zhruba o tři měsíce. Místo nyní plánovaného dubna se tak systém spustí až od poloviny roku 2016. Návrh na prodloužení doby mezi okamžikem platnosti a účinností zákona podalo ministerstvo financí. Od centrálního online mapování tržeb si slibuje lepší přehled o výběru daní.

Původně resort plánoval spuštění se začátkem nového roku, posléze avizoval polovinu února, aby následně termín znovu  posunul na začátek dubna. Nejnověji stojí v itineráři tučně údaj červenec 2016. Schvalování zákona chce nicméně opozice TOP 09 a ODS v Poslanecké sněmovně blokovat.

„Ministerstvo financí se vzhledem k eskalujícím útokům ze strany opozice a výraznému zpolitizování věcné i technické roviny projektu elektronické evidence tržeb rozhodlo přistoupit k mimořádnému prodloužení doby mezi okamžikem platnosti a účinnosti zákona ze tří měsíců na sedm,“ uvedl mluvčí úřadu Michal Žurovec.

Nový trend: Daně nezvyšujme, raději lépe vybírejme

Střední a východní Evropa pomalu mění daňovou strategii. Místo zvyšování se zdejší státy více soustředí na to, jak stávající daně lépe vybírat - s podobným závěrem přišla aktuální studie poradenské společnosti Mazars. Je to změna oproti dřívějším letům, kdy naopak vlády chtěly vyššími daněm narovnat deficitní rozpočty.

V českém podání je symbolem zmíněného trendu právě elektronická evidence tržeb. Hojně diskutovaný „online hlídač" obchodních transakcí se prezentuje jako hlavní trumf ve strategii ministra financí Andreje Babiše. Jde ale zároveň o nápad, na kterém se neshodnou firmy ani politici. Co je pro jednoho transparentní bič na nepoctivé poplatníky, druhý vidí třeba jako nesmyslnou překážku menším živnostníkům.

obrázek
Zdroj: ČT24

Státní rozpočet může podle propočtů ministerstva zavedením celkem získat z DPH a daně z příjmu dodatečně ze sektoru stravování a pohostinství a maloobchodu zhruba 12,5 miliardy korun. Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH ve stravovacích službách z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevu až 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby.

Opozice myšlence elektronické evidence vyčítá především to, že je drahá a že podnikatele a priori považuje za podvodníky. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek už na začátku července tvrdil, že je možné systém zneužít. „Největšímu oligarchovi a ministrovi financí to přinese dokonalý monitoring trhu,“ řekl. To ale Andrej Babiš odmítá, podle něj „do finanční správy nejde žádný detail“.

Lídr ODS Petr Fiala při debatě ve sněmovně upozornil i na to, že na řadě míst existuje problém s přenosem dat a vysokorychlostním internetem a obchodníci nebudou moci v požadovaném čase odesílat údaje finančním úřadům. Andrej Babiš ovšem reagoval, že živnostník bez připojení bude moci požádat finanční úřad o zjednodušenou registraci a údaje bude smět odesílat jednou týdně.

Pravicová opozice nicméně i tak chystá rozsáhlé obstrukce při závěrečném schvalování. To by mělo přijít na řadu během podzimu. Pokud pravicová opozice neuspěje s obstrukcemi a zákon projde podle vládních předpokladů, tak se od nového roku bude zavedení elektronické evidence týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy v oblasti velkoobchodu i maloobchodu. O dalším rozšíření systému by měla rozhodnout následně vláda.

Pokud zákon na podzim parlamentem projde, připojí se první obchodníci přes internet k finanční správě v dubnu příštího roku. Česko nebude zdaleka první. Bulharsko systém zavedlo v roce 2012, po Chorvatsku (2013) přišlo Maďarsko (2014) a letos i Ukrajina.

Plošné zvyšování daní se v řadě států neosvědčilo, a tudíž se hledají nová opatření, která by tolik nedusila ekonomický růst, a přesto vedla ke snižování schodku státního rozpočtu."
Gabriela Ivanco
manažerka, Mazars ČR

Opoziční strany nabízejí odlišný recept. Spojit ekonomický růst s úsporným režimem chtějí s pomocí jednodušších daní – a poté neklást podnikatelům překážky. „I v mezinárodním srovnání se náš daňový systém hodnotí jako vůbec jeden z nejsložitějších," tvrdí ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Právě komplikovanost a nejednoznačnost daňového systému může podle opozice vytvářet skuliny, kterými lze peníze vyvést ven.