Slovenské pozemky pro Jaguar předem skoupila soukromá firma

Podezření ze spekulativních nákupů pozemků doprovází plánový příchod automobilky Jaguar Land Rover na Slovensko. Soukromá firma začala parcely nakupovat za zlomek ceny už začátkem léta. Slovenské ministerstvo hospodářství reagovalo tím, že pozemky od spekulantů vykupovat nebude. Zdržení projektu přitom neočekává.

Podle slovenských médií začala již na začátku léta v okolí Nitry soukromá firma Poľnohospodárska pôda vykupovat pozemky, na kterých má stát továrna britské automobilky. Pozemky firma získala od několika desítek vlastníků. Automobilka Jaguar Land Rover a slovenská vláda oznámily teprve v srpnu, že podepsaly předběžnou dohodu o postavení nového závodu s kapacitou 300 tisíc vozů ročně.

„Soudní spory ohledně pozemků nebudou mít v žádném případě vliv na výstavbu strategického parku v Nitře,“ prohlásila mluvčí ministerstva hospodářství Miriam Žiaková. Poľnohospodárska pôda na výtky ohledně spekulativních nákupů uvedla, že oblast kolem Nitry měla v hledáčku již dříve, a že vlastníci tamních parcel souhlasili s cenou v rozpětí od 0,30 do pěti eur (osm až 135 korun) za metr čtvereční. Stát kvůli nové automobilce začal později vykupovat půdu za cenu kolem 15 eur (405 Kč) za metr čtvereční.

Vlastníci půdy chtějí prodej zrušit

Více než tři desítky bývalých vlastníků půdy nyní ale chtějí anulovat prodej pozemků soukromé firmě. Podle nových pravidel má stát v případě takzvaných strategických investic předkupní právo na pozemky. Lokalitu u Nitry ale vyhlásila vláda za strategický park začátkem července až poté, co firma Poľnohospodárska pôda začala realizovat první nákupy pozemků.

Investice firmy Jaguar na Slovensku v případě definitivní dohody dosáhne podle slovenského premiéra Roberta Fica 1,4 miliardy eur (38 miliard korun). To by byla jedna z největších zahraničních investic v zemi za poslední roky. Automobilový průmysl je již v současnosti jedním z hlavních tahounů ekonomiky pětimilionové země: vozidla na Slovensku montují tři automobilky.