Čína „zamávala“ s globálním obchodem, propadl se nejvíc za šest let

Zpomalování Číny a slabý růst Evropy – takové jsou hlavní příčiny největšího propadu světového obchodu za posledních šest let. Podle nizozemského Úřadu pro analýzu hospodářské politiky ve 2. čtvrtletí klesl v porovnání s předchozím kvartálem o půl procenta. V roce 2009 se globální obchod zcela zhroutil v důsledku finanční krize.

V červnu se sice obchod zotavil a zaznamenal růst o dvě procenta, analytici ale upozorňují, že měsíční údaje jsou nestabilní a lepší obrázek o vývoji obchodu podávají údaje za delší dobu. „Prvních šest měsíců roku 2015 bylo velmi špatných,“ konstatoval hlavní ekonom Světové obchodní organizace (WTO) Robert Koopman.

Těžaři zažívají krušné dny

Obavy, že zájem Číny o nákup surovin po desetiletí silného růstu uvadá, poslal dolů ceny mnoha komodit. Rychlý pád je patrný u ropy, železa, uhlí, ale i zlata. „Pro těžaře je to kritické. Jejich sektor patřil v posledních dvou letech mezi ty nejhorší. A zdá se, že tak tomu bude i letos,“ konstatoval analytik BGC Mike Ingram.

Zlato
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Evgeny Bashta

WTO pro letošek počítala s růstem globálního obchodu víc než o tři procenta. Hlavně kvůli zpomalování Číny ale bude muset odhady rychle přepočítat. „Problém je v tom, že Čína už postavila víc podniků a infrastruktury, než potřebuje, takže nebude potřebovat tolik energií ani kovů jako dřív,“ poznamenal generální ředitel Schulte Research Paul Schulte.

  • S horší kondicí ekonomiky počítá pro letošek i Světová banka, která ale upozorňuje na výrazné rozdíly mezi jednotlivými regiony.
  • Spojené státy jdou s podporou centrální banky nahoru a zvedá se i Evropa - i když pomaleji, než se čekalo. Naopak Brazílie nebo Rusko čelí recesi.

Podle Koopmana zřejmě zůstane globální obchod slabý ještě nějakou dobu kvůli strukturálním změnám ve světové ekonomice. Jako příklad uvedl snahu Číny změnit svou ekonomiku tak, aby byla méně závislá na exportu a naopak se více soustředila na domácí spotřebu. Změny jsou i v USA, které se staly čistým vývozcem energií. Vliv tam ale má i postoj výrobců, kteří se rozhodli zkrátit dodavatelské řetězce a výrobu přesouvají více k domovu, poznamenal analytik WTO.

Čína: Mírné zpomalení, nebo tvrdý kolaps?

Pokud jde o Asii, odborníci se zatím neshodnou, zda jde jen o mírné zpomalení, nebo kolaps. Ekonomové, které cituje list The Wall Street Journal (WSJ), se domnívají, že Čína bude i dál vytvářet trh s komoditami, jako je měď či uhlí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Čína nyní kupuje zhruba osminu světového objemu ropy, asi čtvrtinu objemu zlata, téměř třetinu bavlny a až polovinu všech hlavních základních kovů. Ovlivňuje vše - od cen až po pracovní dobu zaměstnanců.

Analytici podle WSJ odhadují, že růst poptávky po komoditách v Číně sice zpomalí, ani při slabší poptávce ale vliv této země na trhu zřejmě nezeslábne. Mnoho analytiků se domnívá, že se trh nechová racionálně a poptávka po komoditách v Číně ve skutečnosti neklesá. „Pokud se podíváte na dovoz komodit do Číny za poslední měsíce, je vlastně docela silný,“ uvedl ekonom společnosti Capital Economics Tom Pugh. Řada lidí měla podle něj pouze přehnaná očekávání.

Jde hlavně o to, že lidé si mysleli, že Čína bude pokračovat v růstu o deset procent ročně až do nekonečna. Teď si ti lidé pouze uvědomují, že se to nestane.
Tom Pugh
ekonom společnosti Capital Economics

Čína bude dál ceny komodit ovlivňovat i přes vývoz, píše WSJ. Zpomalování poptávky po některých kovech a oslabení domácí měny totiž přispěje právě ke zvýšení exportu. Například vývoz hliníku z Číny za prvních sedm měsíců letošního roku vzrostl o 28 procent, vývoz ocelových produktů pak o 27 procent.

Největší propad světového obchodu od roku 2009 (zdroj: ČT24)