HTC dalo všechny investice k ledu. I tu brněnskou

Zájem výrobce telefonů HTC z Tchaj-wanu o miliardovou investici v Brně trvá, nyní na ni ale nedojde. Společnost přehodnocuje všechny záměry ve světě a v Česku aktivitu přerušila. Nesjednává smlouvy a dohody s dodavateli včetně developera a personálních agentur.

„Brněnský projekt se dostal do časové prodlevy, protože vedení společnosti se nyní věnuje situaci na asijských trzích. Společnost se rozhodla přehodnotit všechny celosvětově běžící projekty,“ potvrdila mluvčí agentury CzechInvest Petra Menclová.

V brněnské průmyslové zóně Černovická terasa mělo vzniknout první servisní centrum HTC v Evropě, které mělo postupně zaměstnat až tisíc lidí, letos 300. Halu si mělo pronajmout od developera CTP Invest, smlouva ale nebyla podepsána. Česká televize už v pondělí upozornila, že zhruba stovka zaměstnanců, které firma stihla nabrat, dostala výpověď

Investice v Brně však není u konce, jen zatím není jisté, kdy k ní dojde. Firma prý má o projekt stále zájem, a to kvůli tomu, že investice měla společnosti přinést významné provozní úspory. Nežádala ani investiční pobídky.

„CzechInvest má nadále zájem, aby v Brně opravárenské centrum vzniklo, a je s vedením společnosti nadále v kontaktu. S dalšími institucemi včetně Jihomoravského kraje je připravený poskytnout veškerou možnou pomoc při uskutečnění záměru,“ doplnila Menclová. Kvůli udržení investice jednal v úterý s generálním ředitelem CzechInvestu Karlem Kučerou i jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

  • Firma HTC zažívá aktuálně velmi špatné období. Její akcie se letos propadly o 60 procent a jejich hodnota je nejnižší od roku 2005.
  • Ve druhém čtvrtletí se firma propadla do ztráty osmi miliard tchajwanských dolarů, tedy asi 5,8 miliard korun. Ztrátu očekává výrobce i ve třetím kvartále.
  • Ze zhruba 15 500 zaměstnanců plánuje HTC propustit 15 procent.
  • Společnost zastavila také výrobu některých typů smartphonů, má problémy s jejich prodejem.