Rozpočet: Němeček u Babiše nepochodil, obrátí se na vládu

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) u ministra financí Andreje Babiše (ANO) neuspěl. Jeho žádost o navýšení rozpočtu pro resort zdravotnictví Babiš odmítl. Namísto požadovaných tří miliard na investice do nemocnic má zatím Němeček slíbeny řádově stovky milionů. Plánuje se však obrátit na vládu.

Němeček přitom již dříve u Babiše neuspěl s požadavkem na zvýšení plateb za státní pojištěnce. Oproti Němečkovu návrhu, který počítal se zvýšením o 4,3 miliardy korun, se platby od ledna zvednou pouze o 1,8 miliardy.

Ani výsledek úterního jednání nebyl takový, jaký Němeček očekával. „Naše optimální představa byla navýšení o celkem tři miliardy korun. V současnosti tam máme něco přes 600 milionů, čili je to asi 2,5miliardové navýšení,“ vysvětlil ministr své požadavky.

Šance ještě na vládě

Další finance bude Němeček požadovat při jednání vlády o státním rozpočtu. „Není nic definitivně prohráno, budeme bojovat dál,“ dodal Němeček v Interview ČT24 s tím, že věří, že vláda prostředky ještě najde, požadavky jsou totiž oprávněné i podle ministerstva financí.

Státní nemocnice, do kterých by se mělo investovat, podle ministra zdravotnictví v minulosti trpěly právě nedostatkem peněz na tyto účely. „Jde o to, aby se z této situace dostaly a třeba tady v Praze nezačaly pacientům padat na hlavy,“ poznamenal Němeček. Mezi státem zřizované nemocnice patří například ty fakultní.

Babiš: Zdroje na investice se ještě najdou ve zdravotnictví

Ministr financí Babiš uvedl, že potřebu investic do nemocnic chápe, požadavek je prý oprávněný, přesto však trvá na tom, že v současné době na to není v návrhu rozpočtu dostatek místa. Už dříve přitom šéf hnutí ANO kritizoval Němečka kvůli jeho údajně nehospodárnému chování v čele resortu. Stále si myslí, že resort má rezervy a zdroje se v něm najdou. Podle Němečka to ale neznamená, že by mezi ním a Babišem panovala ostrá nálada.

Andrej Babiš už dlouho nemluví o zdravotnictví jako o černé díře a jsem rád, že jsme si vysvětlili, že resort je teď velmi efektivní.
Svatopluk Němeček
ministr zdravotnictví

Podle dat ministerstva financí by resort zdravotnictví měl dostat ze státního rozpočtu 5,697 miliardy korun. Letos stát přidělil zdravotnictví 6,481 miliardy korun, příjmy tedy příští rok klesnou. Podle Němečka tak není možné, aby jeho ministerstvo samo našlo třímiliardovou rezervu.