Okolnosti stávky personálu ČSA byly podle soudu nezákonné

Odbory letušek a stevardů ČSA daly vedení firmy neúplné informace a pro stávku se prý vyslovilo málo zaměstnanců. Takto vysvětluje soud své rozhodnutí zakázat plánovaný třídenní protest, který odbory původně vyhlásily od středy do pátku. Palubní personál se k akci odhodlal kvůli nedohodě s ČSA ohledně platů.

České aerolinie, které o předběžné opatření soud požádaly, nyní mají třicetidenní lhůtu, aby podaly žalobu na určení nezákonnosti stávky. Podle jejich vyjádření nemohou odbory na základě původního hlasování stávku pořádat. Nejprve by musely uspořádat nové hlasování, kterého by se účastnili všichni zaměstnanci společnosti, uvedl dnes v tiskové zprávě dopravce.

Proti rozhodnutí soudu se Odborová organizace posádek letadel (OOPL), která stávku vyhlásila, v zákonné lhůtě odvolá.

Podle předsedy Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly předběžné opatření soudu odsouvá protest jen do té doby, než se podaří všechny námitky soudu vypořádat. Během tohoto období by podle něj měli vyjednávači na obou stranách přispět k tomu, aby se vedení ČSA s letuškami a stevardy na pracovních podmínkách dohodlo, a žádná stávka být nemusela.

Letadla ČSA
Zdroj: Jason Merritt/ISIFA/Getty Images

„Odborová organizace sice zaměstnavateli tři dny předem oznámila, že se stávka bude konat, nicméně v tomto oznámení není přesně uvedeno, kdy bude stávka zahájena, přičemž nepostačuje údaj lhůta 26. 8. až 28. 8. 2015. V tomto oznámení nejsou uvedeny vůbec důvody a cíle stávky a počet zaměstnanců, které se stávky zúčastní, a seznamy pracovišť, která nebudou v době stávky v provozu,“ uvedla v usnesení soudkyně Dagmar Stamidisová.

Dále se ztotožnila s názorem vedení ČSA, že se hlasování o stávce letušek a stevardů měli účastnit i ostatní zaměstnanci dopravce. Z celkových 829 zaměstnanců by se muselo v případě zákonnosti stávky účastnit hlasování 415 zaměstnanců a pro vyhlášení stávky by muselo hlasovat alespoň 277 zaměstnanců. Pro stávku se v květnu vyslovilo 200 letušek a stevardů z 211 hlasujících.

obrázek
Zdroj: ČT24

Odbory: Podle našich analýz bylo vše v pořádku

S uvedenými důvody odborová organizace nesouhlasí. „Nemyslím si, že by se na tomto dala postavit nelegálnost stávky,“ řekla předsedkyně OOPL Petra Posová. Letušky a stevardi plánují stávkovat kvůli své vlastní specifické části kolektivní smlouvy, je proto podle nich irelevantní, aby o platech letušek hlasovali piloti nebo úředníci. To potvrzují i právní stanoviska, která si organizace nechala vypracovat.

Podobné je to i se seznamem stávkujících zaměstnanců. Podle Posové nyní žádný zákon nenařizuje podobný seznam stávkujících zaměstnanců předkládat. Odbory navíc nemají od vedení plány denního provozu na dny chystané stávky, a nevědí tak, kdo ze zhruba 250 letušek a stevardů má v tyto dny sloužit, dodala. Důvodem chystané stávky palubních průvodčích bylo únorové snížení mezd, které kromě nich postihlo například i piloty ČSA.

  • České aerolinie loni snížily ztrátu na 631 milionů korun z předchozí téměř miliardy korun při 6,5procentním snížení tržeb na 9,5 miliardy korun.
  • Stát v dopravci drží necelých 20 procent akcií, většinu mají korejská společnost Korean Air (44 procent) a soukromá letecká společnost Travel Service (34 procent). Zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna.
  • ČSA zaměstnávají necelých 700 lidí.