Rusko stahuje z obchodů zahraniční značky čisticích prostředků

Rusko stáhne z obchodů řadu dovážených pracích prášků a čisticích prostředků - podle laboratorních zkoušek zboží neodpovídá normám na toxikologickou bezpečnost. Mezi zakázané výrobky patří i zboží firem Colgate-Palmolive nebo Henkel. Analytici však upozorňují, že zákaz může souviset se současnou konfrontací Ruska se Západem a protiruskými sankcemi.

Na seznamu „zakázaného“ zboží se objevil i prostředek na mytí nádobí Fairy Platinum, dovážený do Ruska společností Procter & Gamble z Česka. Dopisy šéfky komise Anny Popovové s požadavkem stáhnout zboží z prodeje již obdržely obchodní řetězce Metro Cash & Carry, Auchan a 5 Retail Group.

Zahraniční společnosti ovládají přibližně tři čtvrtiny ruského trhu pracích prášků a čisticích prostředků, jehož objem Euromonitor International loni vyčíslil na 103,7 miliardy rublů (asi 34,4 miliardy Kč).

Analytik Dmitrij Lukašov IFC Markets nevylučuje, že zásah komise Rospotrebnadzor proti západním společnostem může souviset s nynější konfrontací Ruska se Západem a vzájemnými sankcemi, avšak současně upozornil, že řada výrobků se licenčně vyrábí v Rusku, a tak uzavření či snížení jejich výroby by postihlo i ruskou ekonomiku a ruské zaměstnance. Rospotrebnadzor už v půli června zakázal dva čisticí prostředky z Ukrajiny.