Policejní tendr na 477 vozů za čtvrt miliardy vyhrála Škoda Auto

V tendru české policie na 477 osobních aut vyhrála mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. Získá rámcovou smlouvu na jejich dodání do konce příštího roku za 244,3 milionu korun. Policie od Škody Auto koupí také 88 osobních vozů pro měření rychlosti za 117,5 milionu korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek.

Podle pondělní Mladé fronty DNES (MfD) se jedné ze tří částí většího tendru účastnila také automobilka Hyundai. Za 185 aut ale chtěla o pět milionů korun více než Škoda Auto.

Z 88 osobních vozů vybavených měřicí a záznamovou technikou má být 50 s nižším výkonem motoru a tři s vyšším dodáno do konce letoška. Zbylých 35 aut se slabším motorem chce policie převzít do poloviny příštího roku, vyplývá z věstníku. Záruka na nové vozy v policejní úpravě bude podle MfD pět let nebo 150 tisíc kilometrů. Do soutěže na rychlé vozy s měřicím zařízením se žádný jiný výrobce nepřihlásil, napsal deník.

Policejní prezident Tomáš Tuhý v polovině května řekl, že z 8000 aut nyní používaných při výkonu služby potřebuje polovina obměnit do dvou let. Od roku 1993 dodala Škoda policii více než 17 tisíc aut různých modelů a specifikací. V současnosti jsou ve službách Police ČR zastoupeny modely Fabia, Octavia, Superb a Yeti.

Škoda Octavia v policejních službách
Zdroj: ČTK

Policie taktéž využívá vozy Volkswagen Passat – v minulých letech právě tyto modely dominovaly v policejních tendrech na dodávku rychlých dálničních vozů. Postupně je ale začaly nahrazovat Škody Superb. Kritériem se opět stala cena, z technického hlediska v obou typech aut není příliš velký rozdíl.

  • Policejní passat zrychlí z nuly na sto kilometrů v hodině za 5,5 sekundy a jeho maximální rychlost 250 je km/h. Superb, také automat, má sice zrychlení na sto za 6,4 sekundy, jet ale může také až 250.