Daňové slevy: Důchodci u soudu uspěli. Živnostníci ne

Živnostníci u soudu neuspěli, daňové slevy se jim nevrátí (zdroj: ČT24)

Je to skoro rok, kdy důchodkyně uspěla se svou stížností u Ústavního soudu (ÚS) a domohla se obnovení daňových slev pro pracující penzisty. Obdobně teď postupovala podnikatelka, která u soudu požadovala, aby živnostníci s paušály mohli znovu uplatňovat slevu na dítě. Ta ale neuspěla. Lidovci chtějí celou věc vrátit do diskuze v parlamentu, koaliční partneři jsou ale k návratu slev skeptičtí.

Marcela Rytířová pracuje na živnostenský list jako účetní. V roce 2013 ale jakožto podnikatelka přišla o více než 13tisícovou slevu na dani, kterou si odečítala na svého syna. „Vychovávám syna sama... a nemám nárok na tuto slevu na dani, zatímco jiní rodiče mají,“ popisuje důvod, proč loni podala ústavní stížnost, která by zhruba 300 tisícům živnostníků slevu na dani vrátila.

Inspirovala ji Marie Adámková, důchodkyně, která přesně touto cestou získala loni zpět daňové zvýhodnění pro pracující důchodce. Na rozdíl od ní ale Ústavní soud stížnost Marcely Rytířové odmítl s tím, že nevyužila všechny možnosti u běžných soudů. „V takovém případě je ústavní stížnost přípustná jen za mimořádných okolností..., a to pokud stížnost svým významem podstatně přesahuje vlastní zájmy stěžovatele,“ argumentuje soudce ÚS Jaroslav Fenyk a dodává, že podle senátu se tak v tomto případě nestalo.

Jsem zklamaná, že Ústavní soud této záležitosti na rozdíl od pracujících důchodců nevěnoval takovou pozornost. Stále to vnímám jako nespravedlnost.
Marcela Rytířová

Za obě ženy podával ústavní stížnost stejný právník, Ondřej Moravec. A ten byl rozhodnutím soudu překvapený. „Paralela spočívá v tom, že se jednalo o případy dvou skupin, které byly vystaveny odlišnému zacházení daňovými zákony,“ uvedl.

Daňové slevy na děti
Zdroj: ČT24

Lidovcům se budou slevy prosazovat těžko

Už v květnu si lidovci na svém sjezdu odhlasovali, že budou na koaličních jednáních usilovat o navrácení daňových slev pro živnostníky s paušály. Ani po téměř třech měsících ale zatím téma otevřít nestihli. Během září už ale obnovení slev na koalici zřejmě navrhnou.

Jestliže někdo pracuje a má děti, měl by mít také stejné podmínky.
Jan Bartošek
místopředseda strany

Diskuze to ale nebude jednoduchá. Sociální demokracie je totiž ochotná jednat pouze tehdy, kdy by stát omezil jiné výhody. „V kombinaci paušálů a daňových bonusů na děti mnozí živnostníci chodili nikoli platit daně, ale chodili si na finanční úřad pro peníze,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

A ani s podporou hnutí ANO nemohou lidovci příliš počítat. „Pokud bychom teď zavedli tu slevu, tak by to bylo dalších asi 2,5 miliardy korun pro rozpočet, který je pod velkým tlakem,“ dodává ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Nepřekvapivě by ale na druhou stranu slevu obnovila ODS. „Daňovou slevu na dítě by měl mít každý poplatník, bez ohledu na to, jestli je to zaměstnanec nebo živnostník,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.