Má letadlo zpoždění tři hodiny? Cestující čeká odškodnění

Za zpoždění letu mají lidé nárok na odškodnění (zdroj: ČT24)

Každé desáté letadlo, které přiletí do Prahy nebo z ní odletí, se opozdí. Víc než tříhodinové zpoždění ale letecké společnosti evidují jen u necelého procenta spojů. Právě za ně mohou cestující žádat odškodnění a nejvíc stížností na zpožděné lety se řeší právě teď v době letních dovolených.

„Nejvíce případů zaznamenáváme pravidelně v létě, protože nárok na kompenzaci je i v případě charterových letů,“ říká právník Petr Novák. Dopravci ale mají hned několik argumentů, proč odškodnění nevyplácet – technická závada, náraz blesku do letadla nebo srážka s ptákem.

Náklady na soudní spor jsou stále menší než vyplatit všem cestujícím odškodnění, které jim po právu náleží.
David Jehne
právník

Nejčastější příčinou zpoždění je už opožděný přílet z předchozí destinace. „Mezi další důvody pak mohou patřit například počasí anebo provozní věci spojené s odbavením letadla, například odmrazování,“ dodává mluvčí Letiště Václava Havla Praha Marie Janoušková.

Zpožděné lety
Zdroj: ČT24

Rok od roku žádostí na odškodnění nepatrně přibývá. Například počet podaných stížností k Úřadu pro civilní letectví, který řeší pouze zpoždění na českých letištích, se za pět let zdvojnásobil. „My jsme projednávali loni asi 300 stížností a řekněme tak polovina byla oprávněných,“ uvedl mluvčí úřadu Petr Navrátil.

Faktem nicméně zůstává, že pouze pětina Čechů, kteří mají na odškodnění nárok, se o náhradu skutečně přihlásí.

Vydáno pod