NWR: Loni ztrátová, letos zatím zisková. Výhled ale kazí vývoj ceny uhlí

NWR: Loni ztrátová, letos zatím zisková (zdroj: ČT24)

Těžební společnost New World Resources (NWR), majitel černouhelné firmy OKD, dosáhla v prvním pololetí letošního roku zisku 13 milionů eur (asi 351 milionů korun). Loni v pololetí vykázala ztrátu 57 milionů eur (1,54 miliardy korun). Tržby ale klesly z 346 na 286 milionů eur (asi 7,7 miliardy korun). Vyplývá to z neauditovaných výsledků, které společnost zveřejnila. Analytici však upozornili, že NWR vydala zároveň varování, že pokud bude současný pokles v cenách uhlí pokračovat, hrozí ji v příštím roce vysychání hotovostních fondů. To by mohlo vést i k bankrotu firmy.

Ziskové hospodaření NWR podle odborníků ovlivnil jednorázový příjem ve výši 49 milionů eur (asi 1,3 miliardy korun) z prvního čtvrtletí. Ten souvisel s přeceněním dluhopisů, které firma vydala v rámci loňské restrukturalizace. Bez tohoto příjmu by společnost vykázala v pololetí opět ztrátu. „Propad tržeb souvisí nižším objem prodejů spojených s poklesem cen,“ řekl Boudewijn Wentink, který od začátku září definitivně nahradí na pozici finančního ředitele firmy Marka Jelínka. Hrubý provozní zisk EBITDA firmě meziročně výrazně klesl. Před rokem činil 19 milionů eur, letos je o více než čtyři pětiny nižší, a to tři miliony eur (zhruba 81 milionů korun).

Pokud se ve druhém pololetí nepodaří navýšit objem prodaného uhlí, nepomohou společnosti k černým číslům ani úsporná opatření.
Lukáš Hendrych
poradenská síť BDO

Předseda představenstva NWR Gareth Penny v dnešní zprávě o hospodaření firmy sdělil, že trh s energetickým uhlím nejeví známky zlepšení a přezásobení polským uhlím spolu s teplým počasí v první polovině roku bude držet ceny dole. U koksovatelného uhlí ale podle něj má NWR větší prostor v jednání o cenách díky nedostatku uhlí ve střední Evropě a vysokým cenám dopravy uhlí z přístavů na severu Evropy.

Analytici navíc upozornili, že NWR vydala varování, že pokud bude současný pokles v cenách uhlí pokračovat, hrozí ji v příštím roce vysychání hotovostních fondů.

Pokud by ceny uhlí dále klesly, hotovostní pozice by klesla pod požadovanou úroveň v druhém nebo třetím čtvrtletí příštího roku.
Bohumil Trampota
analytik J&T Banky

„To by mohlo znamenat, že NWR začne prodávat aktiva,“ dodal Trampota. Analytička skupiny Roklen Lenka Dvořáková Švejdová podotkla, že pokud hotovost společnosti poklesne pod krizovou hranici 40 milionu eur, dojde k okamžitému požadavku splacení celého dluhu. „To by prakticky znamenalo bankrot společnosti,“ dodala. 

Wentink řekl, že o této situaci nemůže firma spekulovat. „Pokud by k ní došlo, tak budeme zvažovat veškeré scénáře, které připadají v úvahu,“ uvedl pouze.

NWR již v červenci oznámila, že v prvním pololetí asi o pětinu snížila produkci uhlí. Loni firma vytěžila zhruba 4,5 milionu tun uhlí, kdežto letos 3,612 milionu. Někteří analytici tehdy upozorňovali, že NWR by nemusela splnit celoroční cíl těžby, který je stanoven na úrovni 7,5 až osm milionů tun. Wentink však dnes uvedl, že tento výhled je stále realizovatelný. „Produkce v OKD, stejně jako v jiných uhelných firmách není rovnoměrně rozložená v průběhu celého roku. Ve zbytku roku můžeme poměrně bezpečně očekávat zvýšení prodejů,“ dodal Wentink.

Představenstvo NWR na dubnové valné hromadě opustil podnikatel a investor Zdeněk Bakala. Bakalovi nadále patří poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining, která vlastní 50,5 procenta akcií NWR. Podle některých analytiků by v budoucnu Bakala mohl NWR zcela opustit.