EY: Přímé zahraniční investice v Evropě překonaly rekord

Přímé zahraniční investice v Evropě loni překonaly dosavadní rekord. Ačkoliv v celosvětovém měřítku jejich růst zpomalil, Evropě se podařilo přilákat nové projekty v celkové hodnotě 305 miliard dolarů, což je o 36 procent víc než v roce 2013. Co do počtu projektů činil meziroční nárůst deset procent. Vyplývá to z průzkumu atraktivnosti Evropy pro zahraniční investory společnosti EY.

Ve 43 evropských zemích, včetně Ruska a Turecka, se uskutečnilo 4341 investičních projektů, které přinesly 185 583 nových pracovních míst. To je meziročně o 12 procent více.

Investory nejvíce lákala západní Evropa, za nejatraktivnější region světa ji považuje polovina z 808 vrcholových manažerů, které společnost EY v letošním průzkumu oslovila. Naopak atraktivita Číny klesla o šest procentních bodů na 38 procent. Na třetí místo ji tak v žebříčku nejatraktivnějších regionů odsunuly Spojené státy, které si polepšily z 31 procent na 39 procent.

Vítězem ve střední a východní Evropě je Polsko a Rusko.

Česko v žebříčku počtu přímých zahraničních investic kleslo ze 14. na 18. až 19. místo, které sdílí společně s Portugalskem.

Zvyšující se atraktivnost Evropy není jen výsledkem její ekonomické stabilizace a oživení. Svou roli tu hraje i větší nejistota spojená s rychle rostoucími ekonomikami. Není jisté, zda budou schopné i v budoucnu růst stejným tempem jako v předešlé dekádě.
Magdalena Souček
vedoucí partnerka EY v ČR a střední a jihovýchodní Evropě

Více než polovina všech přímých zahraničních investic směřujících do Evropy a necelá třetina nových pracovních míst připadla loni na tři státy - Británii, Německo a Francii. Pozici jedničky co do počtu projektů i vytvořených pracovních míst v loňském roce uhájila Británie. Do první desítky nejúspěšnějších evropských zemí se probojovalo Turecko na devátém místě, naopak z ní vypadlo Finsko. Desítku doplňují Španělsko, Belgie, Nizozemsko, Polsko, Rusko a Irsko.

Nejvíce pracovních míst má díky zahraničním investicím Británie

Z celkového počtu pracovních míst, která loni vznikla díky přímým zahraničním investicím, připadá polovina na střední a východní Evropu. Rusko a Polsko jsou v počtu vytvořených pracovních míst na 2. a 3. místě žebříčku hned za Velkou Británií, Rumunsko obsadilo 6. místo, Turecko 8. místo. Do desítky nejúspěšnějších evropských zemí podle počtu nových pracovních míst přibylo Slovensko na devátém místě, naopak vypadlo Srbsko. ČR se umístila stejně jako v předchozím roce na 11. místě.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Česku bylo v roce 2014 sjednáno 53 přímých investic, tedy o sedm méně než v roce 2013. Co do počtu projektů to představuje sice pokles, nicméně díky zahraničním investicím loni vzniklo 7278 míst (proti 5609 místům v roce 2013). Největšími investory v ČR zůstávají firmy z Německa, i když loni vytvořily nejnižší počet projektů za posledních pět let, na počtu vytvořených pracovních míst se stále podílejí výrazně, dodala Souček. Nejvíce investičních projektů i pracovních míst bylo již tradičně vytvořeno v rámci automobilového průmyslu a jeho dodavatelů.

Česko stále přitahuje především průmyslové investice. Horší výsledky v oblasti služeb a softwaru mohou být dlouhodobě handicapem pro rozvoj ekonomiky a měli bychom se na ně v ČR více zaměřit.
Magdalena Souček
vedoucí partnerka EY v ČR a střední a jihovýchodní Evropě