Brusel posílá Řecku první peníze z nového balíčku - 26 miliard eur

Ministři financí eurozóny schválili vyplacení prvních 26 miliard eur (zhruba 700 miliard korun) z nového záchranného programu pro Řecko, oznámili zástupci Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), jehož prostřednictvím budou peníze vyplaceny. Peníze Aténám umožní mimo jiné uhradit splátku Evropské centrální bance (ECB), splatnou ve čtvrtek.  Atény by v rámci záchranného balíčku měly během tří let získat až 86 miliard eur.

Celkově už třetí balíček pomoci zadluženému Řecku prošel minulý týden Bruselem i Aténami a nyní dokončuje cestu po některých národních parlamentech. Schválili ho už poslanci v Estonsku, Španělsku, Rakousku, Nizozemsku a dokonce i v Německu

Spolkový sněm záchranný balíček přijal i přes odpor značné části poslanců konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Nakonec se proti záchrannému balíčku vyslovilo necelých 60 z 311 poslanců CDU/CSU. 

MMF: Do dohody se zapojíme, když seškrtáte dluh

Eurozóna doufá, že do pomoci Řecku se stejně jako v předchozích záchranných programech zapojí i Mezinárodní měnový fond (MMF). Ten by měl o své účasti v programu rozhodnout v říjnu. Fond má pochybnosti ohledně udržitelnosti řeckého dluhu a vyzývá eurozónu k jeho zmírnění.

Šéf ministrů financí eurozóny, takzvané euroskupiny, Jeroen Dijsselbloem  vyjádřil přesvědčení, že eurozóna se dokáže s MMF na jeho účasti v programu dohodnout. Evropské vlády sice podle Dijsselbloema odmítají seškrtání dluhu Řecka, bude prý ale možné dosáhnout kompromisu v podobě prodloužení doby splatnosti a snížení úrokových sazeb. Dijsselbloem rovněž upozornil, že Řecko má před sebou obtížnou cestu. „Nebude to snadné. Určitě narazíme v příštích letech na problémy, ale věřím, že je dokážeme vyřešit,“ dodal.

  • Eurozóna se dohodla s Řeckem na třetím záchranném balíčku v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun). 
  • Dohoda musí projít několika národními parlamenty v EU, mimo jiné i německým Spolkovým sněmem. 
  • Řecko část peněz potřebuje už tento týden, aby mohlo splatit půjčku Evropské centrální bance (ECB) ve výši 3,4 miliardy eur.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble vyjádřil naději, že záchranný program v dlouhodobějším horizontu přispěje k oživení řecké ekonomiky. „Pokud Řecko splní své závazky a program bude plně a důrazně realizován, pak se může řecká ekonomika vrátit k růstu. Příležitost tu je. Zda bude využita, o tom mohou rozhodnout pouze Řekové,“ řekl.

Události, komentáře: Miliardy eur pro Atény (zdroj: ČT24)