Omluva O2 za dvouhodinový výpadek: 1,2 milionu na charitu

Mobilnímu operátorovi O2 dopoledne v části republiky přestala fungovat síť. Nebylo možné se dovolat, připojit k internetu a nedostupné byly z této sítě také tísňové linky záchranářů. Komplikace se týkaly zákazníků v Praze a ve středních Čechách a také na jihu a západě republiky. Jako omluvu pošle O2 za každý neuskutečněný hovor korunu na dobročinné účely.

Na nemožnost volání z mobilů, ale i pevných linek nebo připojení k internetu si na facebookové stránce O2 se stěžovaly desítky lidí. Podle vyjádření firmy postihla zákazníky porucha mobilní sítě v jižních, západních a středních Čechách a části Prahy. Někteří lidé ale hlásili problémy i na Moravě. 

Potíže byly se spojením hovorů i připojením k mobilnímu internetu. Příčinu výpadku operátor zjišťuje. „Měli jsme výpadek, který byl způsobený přerušením optického kabelu při revizních pracích. K přerušení došlo po osmé hodině a po dvou hodinách bylo vše obnoveno,“ uvedla mluvčí operátora Lucie Pecháčková.

Lidé se nedovolali ani na linky záchranky, policie a hasičů. „Ti, kteří se na tísňovou linku nemohou dovolat, musí ze svého mobilního telefonu vyndat SIM kartu. Na tísňovou linku 112 se totiž lze dovolat i bez SIM karty a hovor bude standardně odbaven,“ radila mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová. Telefon bez karty si totiž najde prvního dostupného operátora, a ten už linku spojí.

O2 zákazníkům doporučuje, aby si po čase restartovali telefony, aby případně již opravený systém mohl naběhnout.

Události: Síť O2 na dvě hodiny vypadla (zdroj: ČT24)

Záchranky sáhly po pevné lince

„Operátorky krajské záchranné služby v Karlových Varech potvrdily, že dnes přijaly méně hovorů, než bylo obvyklé,“ informoval krajský zpravodaj ČT Antonín Bruštík. „Jedna z posádek karlovarské záchranné služby se kvůli výpadku až se zpožděním dokázala spojit s oddělením emergency karlovarské nemocnice, u dalších sanit technici problém vyřešili prostřednictvím pevných linek.“

Budeme psát stížnost na Český telekomunikační úřad, protože na základě licence, kterou má O2 od státu, má určité parametry, které musí dodržovat. Můžou se překopnout kabely, můžou se stát různé věci, ale tísňová volání musí být k dispozici.
Jakub Pánik
náměstek hejtmana Karlovarského kraje

O2 je jednou z největších telekomunikačních firem v České republice. Mobilní služby od O2 využívalo ke konci června 2015 celkem 4,945 milionu zákazníků a počet zákazníků smluvních služeb činil 3,252 milionu. Internet v mobilu používalo díky rozvoji vysokorychlostních sítí 1,5 milionu zákazníků a počet zákazníků pevného internetu xDSL dosahoval 799 000. Na trhu virtuálních operátorů měla firma 60 procent. Majoritní podíl přes 85 procent v O2 vlastní investiční skupina PPF.