Stát prodává klášter uprostřed Prahy. Vyvolávací cena 790 milionů

Do dražby jde klášterní komplex na pražském náměstí Republiky, píšou Lidové noviny. Podle tisku půjde zřejmě o nejdražší prodej státní budovy. Vyvolávací cena je 790 milionů korun, podle odhadů se ale může budova prodat za víc než miliardu. Už teď má o areál zájem na 70 subjektů z tuzemska i zahraničí. Dražba samotná proběhne 30. září.

  • Celková výměra je 7347 m2.  
  • Sestává se z tříkřídlé budovy konventu, vytvářející uzavřený blok, a další samostatné budovy.
  • Půdorys objektu je přibližně obdélníkový o rozměrech 40 x 50 m a šířce jednotlivých křídel 12 m.
  • Výška objektu je 20 metrů.
  • Objekt je částečně podsklepen, má tři nadzemní podlaží, zakončená částečně využívaným půdním prostorem sedlové střechy.

Do dražby zapojil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) desítky dalších institucí. „Požádali jsme o pomoc CzechInvest s jeho sedmi zahraničními pobočkami, naše ambasády v zahraničí i zahraniční zastupitelské úřady v Česku, aby pomohly s oslovováním potenciálních zájemců. Také jsme přímo oslovili šedesát velkých developerských a investičních společností,“ uvedla generální ředitelka úřadu Kateřina Arajmu.

Byl to právě také Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který stanovil vyvolávací cenu 790 milionů. Ale kvůli masivní kampani očekává, že konečná prodejní cena bude významně vyšší. „Chtěla bych, abychom se blížili, nebo překonali miliardu korun,“ dodává Arajmu. Minimální cena jednoho příhozu bude činit 300 tisíc korun. 

Podle ředitelky ÚZSVM již úřad eviduje kolem sedmi desítek potenciálních zájemců, nejen českých, ale třeba i z USA nebo Švýcarska.  „Objekt navazuje na kulturní stánek divadlo Hybernia, umím si tam tak představit hotel,“ dodává Arajmu, jaké by mohlo být v budoucnu využití budovy. 

Dražba je nejtransparentnější způsob prodeje majetku, striktně upravený zákonem o veřejných dražbách. Očekáváme, že výsledná cena bude při kontaktním způsobu podávání nabídek výrazně vyšší.
Kateřina Arajmu
generální ředitelka ÚZSVM

Rekordní dražba

Podle Lidových novin je nabídka v případě státu jednou z nejvyšších od počátku tohoto století. Zřejmě rekordním státním prodejem byl podle deníku prodej bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad, což je dnešní Palladium. Kasárny v polovině 90. let prodalo ministerstvo obrany za 50 milionů německých marek, což tehdy představovalo zhruba 913 milionů korun.

V prostorách bývalého barokního kláštera sídlilo regionální pracoviště ÚZSVM pro střední Čechy. To se loni v rámci úsporných opatření přemístilo do Ústředí ÚZSVM na Rašínově nábřeží v Praze 2.

Barokní stavba, kterou UZSVM nabízí jako „administrativně-komerční areál“, byla vybudovaná kolem roku 1600 jako konvent mnichů irského ritu Hyberniánů. Budova je vedle divadla Hybernia, naproti je Obecní dům, poblíž jsou obchodní centra Palladium a Kotva. Lokalita je podle odborníků velmi žádaná, stát by tak s prodejem neměl mít větší problémy.

Tento objekt je zajímavý zejména polohou, protože jsme na prahu Starého Města, bezkonkurenční poloha naproti Obecnímu domu, srovnatelná snad jen s Pražským hradem a Staroměstským náměstím.
Jaroslav Novotný
prezident Asociace realitních kanceláří

Areál klášterního komplexu je tím nejlukrativnějším, který bude nabízet Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových k prodeji. Není ale jediným. Dalším je budova bývalé Invalidovny v pražském Karlíně. Stávající majitel, ministerstvo obrany, ji má úřadu předat do konce září. Možná cena se pohybuje mezi sedmi až osmi sty miliony korun.

A mezi ty nejvýš oceněné budovy se řadí ta v ulici U Půjčovny nedaleko Václavského náměstí. Patří Úřadu průmyslového vlastnictví a její hodnota je téměř 150 milionů korun. Nepotřebný je i objekt ministerstva spravedlnosti v nedaleké Washingtonově oceněný na 134 milionů. Nového majitele stále nemají ani bývalé karlínské kasárny, stát za ně naposledy chtěl 620 milionů. Zájem o ně, ale za nižší cenu, měla podnikatelka Ivana Tykač, ministerstvo obrany však tendr zrušilo. Teď je objekt prázdný, až na malou část, kterou využívá policie.

Stát prodává klášter uprostřed Prahy (zdroj: ČT24)

„Očekáváme, že jenom za náš úřad se v letošním roce podaří dosáhnout příjmů okolo dvou miliard korun,“ konstatuje generální ředitelka ÚZSVM Arajmu. A příští rok by to mělo být víc. Pod úřad má totiž postupně přejít všechen nepotřebný státní majetek. Do konce příštího roku to bude asi 5000 nemovitostí.

Podle ředitelky  ÚZSVM v Praze pro umístění státních zaměstnanců chybí přes 26 tisíc metrů čtverečních kancelářské plochy. „V současné době provádíme velkou inventuru státních nemovitostí v Praze a rádi bychom do konce roku představili komplexní řešení umístění státních zaměstnanců,“ říká. V hlavním městě je podle ní přes 120 adres, kde složky státu platí nájem, a to nájemné se pohybuje přes 440 milionů korun.

Naší snahou je vytipovat objekty, které jsou starší, historické, umístěné v centru, které jsou svou výměrou poměrně malé, ale na druhou stranu umíme si představit z nich poměrně velký výtěžek a z něho bychom rádi vybudovali úřednické kampusy, kam bychom umístili daleko větší počet zaměstnanců než je třeba případ náměstí Republiky, jehož kapacita je jen kolem 200 úředníků.
Kateřina Arajmu
generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových

Tento krok by podle ní vedl k razantnímu poklesu výdajů na správu těchto nemovitostí a současně poklesu investičních nákladů.

Arajmu: Rádi bychom vybudovali úřednické kampusy (zdroj: ČT24)
Vydáno pod