Češi utrácejí za květiny stále více

Češi mají čím dál větší zájem o květiny. Za rostliny do záhonů, květináčů i za vázané kytice jen loni utratili téměř devět miliard korun. Květin se v Česku i víc pěstuje. Loni se jejich produkce zvýšila podle Svazu květinářů a floristů o sedm procent na dvě miliardy korun. To je nejvíc za posledních 20 let. I tak je ale víc než polovina květin, které lidé koupí, z dovozu.

Jan Diviš je už z páté generace rodinného podniku, vlastní zahradnictví v Radonicích. Na paletách jsou teď hlavně kvetoucí rostliny v květináčích, jako třeba muškáty. Zákazníci si sem ale chodí ale třeba i pro bylinky.

Lidé se k bylinkám v poslední době rádi vrací, používají je především k vaření. Jsou to bylinky jako rozmarýn, bazalka, šalvěj.
Jan Diviš
majitel radonického zahradnictví

Většinu rostlin si tady sami pěstují ve sklenících. Za rok si sem lidé přijdou až pro půl milionu květináčů. A kromě skleníků mají i venkovní záhony. Tam se daří hlavně zelenině a květinám na sušení. Prodávají taky ty řezané. Většinou si je ale sami nepěstují. „Tak například tyto růže jsou z Kolumbie, vyznačují se velkým květem a dlouhou trvanlivostí,“ vyjmenovává výhody Diviš.

Češi utrácejí za květiny stále více (zdroj: ČT24)

Z dovozu putuje do Česka většina řezaných květin. Víc než polovina pochází z Nizozemska, které je největším vývozcem na světě. Vyjde to totiž levněji, než když se pěstují v tuzemsku. Jen loni se dovezly květiny zhruba za dvě a půl miliardy korun. Za asi o pětinu menší částku se v Česku květiny také vypěstovaly. „Hlavní tržby byly hlavně za balkonové a hrnkové květiny,“ upřesňuje předseda Svazu květinářů a floristů ČR Jiří Horák.

Roční útrata za kytky
Zdroj: ČT24

Útraty lidí za rostliny rostou. V zahradnictvích, květinářstvích a v obchodech se zahradnickými potřebami nechal loni každý Čech víc než 900 korun.

Větší zájem Čechů o květiny pozorují i floristé. Například floristka Michala Matějková teď v létě připravuje ve svém ateliéru hlavně výzdobu pro svatby. Každý víkend dodává dekorace pro šest až osm obřadů.