Brabec dostal od Babiše peníze na mokřady, Pelikán na justici

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dostane pro příští rok do rozpočtu svého resortu o 250 milionů korun navíc. Povedlo se mu tak získat celou částku, kterou od ministra financí Andreje Babiše (ANO) požadoval. Peníze chce investovat například do programu péče o krajinu. Navýší se i rozpočty ministerstev dopravy a spravedlnosti. Ministr Robert Pelikán chce zhruba miliardu navíc použít na posílení justičního personálu.

Ministerstvo životního prostředí by tedy mělo disponovat podobnou částkou jako letos. Letošní rozpočet činí 4,25 miliardy korun. Škrty nicméně resort neminou, budou ale menší. 

„Dá se říct, že odcházím spokojen. Znovu ale zdůrazňuji, že jsem nepřišel utrhnout nic ze státního rozpočtu navíc. Opravdu jsme výrazně ušetřili. Oproti loňskému roku došlo k zásadnímu škrtu a byly tam i škrtnuty deseti procenty prostředky, které se netýkaly provozních nákladů," uvedl ministr. Jen na provozních nákladech už podle Brabce ministerstvo meziročně ušetřilo 100 milionů korun.

Peníze půjdou i na předpovědi počasí

Program péče o krajinu obsahuje stovky opatření, mimo jiné i na prevenci sucha. Peníze navíc pomůžou obnovit například mokřady, tůně a remízky. Použít by se mohly i na záchranné stanice pro zvířata. Zvýší se také rozpočet Českému hydrometeorologickému ústavu kvůli zpřesnění předpovědní a výstražné služby.

Jediné, co podle Brabce zůstává otevřené, je financování programu Nová zelená úsporám (NZÚ). V něm ale záleží na cenách emisních povolenek a kurzu koruny vůči euru. Ještě se tím bude zabývat vláda.

Pelikán chce posílit personál na soudech

O rozpočtu s Babišem jednal i ministr dopravy Dan Ťok. Požadoval navýšení fondu dopravy o tři miliardy korun. S Babišem nakonec vyjednal růst o 2,1 miliardy. S ministrem financí se dohodl i šéf resortu spravedlnosti Robert Pelikán. Rozpočet jeho ministerstva se navýší zhruba o miliardu. 

Pelikán původně přišel s požadavkem na přidání zhruba dvou miliard korun. Po schůzce ale působil spokojeně. To, zda se částku bude snažit navýšit ještě dalším vyjednáváním, si prý rozmyslí. Ministerstvo spravedlnosti letos hospodaří s 23,25 miliardy korun, podle Babišova původního návrhu rozpočtu mělo příští rok dostat 23,35 miliardy.

Peníze navíc ministr využije především na posílení personálu na soudech, což by podle něj mělo zefektivnit jejich chod. Zaplatit chce 300 nových právníků, kteří mají od počátku příštího roku soudcům pomáhat s jejich každodenní prací. „Je to zvýšení současného stavu asi o třetinu. Mohl by to být doopravdy začátek nějaké revoluce u soudů. Mělo by se tam přecházet na týmovou práci a to může změnit obraz našeho soudnictví,“ řekl. Posilami by podle něj měli být mladí absolventi škol, kteří do soudnictví vnesou „čerstvý pohled“.

Každý rok je to stejná hra, ministři hrají o co největší rozpočet a potom mají problém, aby ho vyčerpali.
Andrej Babiš
designovaný premiér ČR

Babiš po středečním jednání se zástupci ministerstev vnitra, pro místní rozvoj a obrany připustil, že kvůli vyšším požadavkům se patrně nemusí podařit dodržet plánovaný schodek 70 miliard korun. Ve čtvrtek po jednání s dalšími třemi ministry uvedl, že prozatím toto číslo stále platí. Připravený rozpočet ale označil za „napjatý“, a to především kvůli požadavkům resortů vnitra a obrany reagujícím na „novou situaci z hlediska bezpečnosti“.

Tento týden už Babiš schůzku s žádným šéfem resortu neplánuje, 20. srpna by se chtěl setkat s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD), rád by také hovořil ještě s ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD).