Úrodu obilí sucho nezdevastovalo. Klesne jen nepatrně

Oproti loňskému rekordnímu roku klesne letošní sklizeň obilovin pouze o 4,3 procenta, odhaduje Český statistický úřad (ČSÚ). Zřejmě se tak nenaplní obavy zemědělců, že několik týdnů trvající vedra povedou k vysoušení zrn. Nedostatek vláhy ale dělá stále těžkou hlavu vinařům – réva podle nich v extrémním horku pouze přežívá.

Statistici předpokládají, že zemědělci letos sklidí 7 592 milionu tun základního obilí. První odhad přitom počítal s poklesem letošní sklizně obilovin o 14 procent na 6 815 milionu tun. Pokles bude podle všeho zapříčiněn snížením hektarového výnosu, který by měl být podle ČSÚ 5 83 tuny na hektar. To představuje meziroční pokles o 4,3 procenta. Osevní plochy 1 303 milionu hektaru zůstaly stejné jako loni. Očekávaná úroda obilovin ale převyšuje průměr za posledních pět i deset let, uvedl ČSÚ.

Žně v Česku vrcholí, podle posledních údajů ministerstva zemědělství je posečeno 83 procent plochy.

ČSÚ očekává nižší výnos proti loňskému roku u všech druhů základních obilovin. Sklizeň jarní pšenice a jarního ječmene díky větším osevním plochám ale překročí tu loňskou o 66 tisíc tun. U ostatních obilovin je sklizeň proti loňskému roku nižší o 409 tisíc tun.

S ohledem na nadprůměrně teplé léto panovaly obavy zemědělců, že zrno bude zasychat. Nicméně ze statistických výkazů je patrné, že tyto starosti nebyly zcela na místě.
Iva Ritschelová
předsedkyně ČSÚ

„Zemědělci mohou být letos rádi, že ta vedra a sucha padla právě do období žní, kdy už je ta úroda, řekneme, hotová a stačí ji jenom sklidit. Naopak toto suché počasí celkovou sklizeň ještě vylepšuje, protože pro žně jsou svým způsobem ideální podmínky," uvedl redaktor Dotyku Martin Mařík a dodal, že v případě obilí má Česko stále přebytky a vyváží ho.

Mařík: Loňský rok nastavil laťku hodně vysoko (zdroj: ČT24)

Řepky bude méně

Oproti obilí výrazněji klesne úroda řepky, a to meziročně o 21,4 procenta na 1 208 milionu tun. Za poklesem stojí nižší předpokládaný hektarový výnos i menší osevní plocha. Podle ČSÚ klesne výnos řepky proti loňskému roku o 16,5 procenta na 3,30 tuny na hektar a osevní plocha se u ní snížila o 5,9 procenta na 366 tisíc hektarů.

Naopak máku se sklidí o 2,3 procenta více než loni. Maková pole se totiž třetím rokem zvětšují.

„Plocha řepky se za dva roky snížila o 52 tisíc hektarů, to je obrovská změna,“ vysvětlil důvod poklesu úrody řepky ředitel Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin Martin Volf. Podle něj za poklesem stojí snížení ceny řepky na světových burzách, které se nyní pohybují okolo deseti tisíc korun za tunu.

"Druhý důvod může být ten, že se neustále píše, že máme řepky hodně, a někteří mají tendenci plochu snižovat, přestože řepka je v Evropě nedostatkové zboží," podotknul Volf.

Řepka na biopaliva
Zdroj: ČTK

Na úrodě řepky se nicméně letos podepsalo i velké sucho. Původně se odhady výnosu pohybovaly kolem 3,5 tuny z hektaru. Škodu způsobenou počasím svaz zatím vyčíslil na 1,3 miliard korun.

Vína bude možná až o polovinu méně

Velmi výrazně zasáhne sucho zřejmě úrodu vinné révy, vinaři v nejpostiženějších místech čekají až o polovinu menší úrodu, než je obvyklé.

Hrozny již začínají být měkké až houbovité, listy jsou povislé. Pokud bude toto počasíještě několik týdnů pokračovat, můžeme očekávat ztráty na některých vinicích až50 procent oproti běžné úrodě.
Josef Svoboda

Podle generálního ředitele vín z Velkých Pavlovic Libora Výlety už začaly měknout hrozny raných odrůd. "V této fenofázi je již dána velikost bobule a případné srážky již neovlivní velikost hroznu, spíše naopak. Pokud by napršelo velké množství srážek, dojde k praskání bobulí a následné hnilobě hroznů, jako tomu bylo v minulém roce," vysvětlil Výleta. Středně rané a pozdní odrůdy podle něj mají poloviční velikost bobule v hroznu oproti průměru. "U těchto odrůd by srážky v současné době měly pozitivní vliv," podotkl. 

Speciál ČT24: Sucho ohrožuje vinaře (zdroj: ČT24)