Řecký bankrot Českem neotřese, slibují politici i ekonomové

Praha – Zřejmě už jenom pár hodin dělí Řecko od bankrotu a možná už jenom pár dní nebo týdnů a Evropa zažije první odchod z eurozóny. Politicky i ekonomicky vypjatá atmosféra oslabuje euro, ale kurz české koruny se stále drží. A pokud by Řecko skutečně zbankrotovalo, českou ekonomiku by to nemělo nijak výrazně zasáhnout, tvrdí ve shodě ministr financí Andrej Babiš (ANO) i Česká národní banka (ČNB).

Finanční trhy po celém světě měly v pondělí jedno společné – kvůli řecké krizi jejich akcie znatelně klesly. A výjimkou nebyla ani Pražská burza. Na počátku dne ztrácela oproti pátku přes 3 procenta. Při uzavírání nakonec ale ranní propad zmírnila - index PX ve finále ztratil 2,3 procenta. Ministr financí je ale přesvědčen, že řecké problémy nebudou mít na českou ekonomiku zásadní vliv. „Myslím, že nic nehrozí naším občanům, ani naším firmám,“ uvedl.

  • „Ta zodpovědnost je na eurozóně, která neměla v roce 2010 lít (do Řecka) další peníze,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

A v tomto ohledu souhlasí s Babišem i Česká národní banka. Jak upozorňuje člen bankovní rady Lubomír Lízal, zátěžové testy ukázaly, že český finanční sektor je odolný. „Je nutné uvést, že přímá expozice českého finančního sektoru na Řecko je zanedbatelná, na úrovni zaokrouhlovací chyby. Z toho jasně vyplývá, že nám nehrozí žádný přímý dopad,“ řekl Lízal.

Nejistota ohledně dalšího vývoje Řecka se zcela logicky podepisuje na kurzu eura, které během pondělka klesalo k většině předních světových měn. Kurz koruny ale zůstává relativně stabilní. „Kurz stagnuje kolem 27,22 korun za euro. Zdá se, že intervence České národní banky vyhnala z trhu s korunou spekulanty. Vše se řídí jen zahraničním obchodem, a tady nehraje Řecko žádnou roli. Koruna by mohla oázou stability zůstat i dál,“ říká hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Krize se Česka stejně dotkne - nepřímo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) sice s Babišem souhlasí v tom, že řecké potíže nezasáhnou tuzemskou ekonomiku přímo, ale zároveň poukazuje na druhou stránku mince, kterou jsou nepřímé dopady, které už české firmy zřejmě pocítí. „Evropská unie je náš hlavní exportní trh, v prvním čtvrtletí tam šlo 83 procent českého exportu,“ dodává Mládek.

"Každý stát Evropské unie, ať už více či méně, tyto problémy pocítí. Malá změna rozhýbe dění v celém evropském regionu a samozřejmě i v České republice. Myslím si, že řešením je mít účinnou, systematickou a dlouhodobou koncepci. Zkrátka tu chybí jakýkoliv plán. Až ho budeme mít, situace se může obrátit a ani Česko neutrpí. Ale pokud se špatně povede celé Unii, pocítí to i Česko," uvedla argentinská ekonomka a držitelky Nobelovy ceny Graciela Chichilnisky.

A podobně se na věc dívá i opoziční TOP 09 – krize Řecka by mohla přibrzdit velmi slibně nastartovaný ekonomický růst. „Vypukne-li panika, pak zprostředkovaně přes ochlazení ekonomiky v eurozóně, to na nás dopade mít bude,“ prohlásil 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Nepřímé dopady, které by se projevily prostřednictvím eurozóny, připouští také Lízal, jenž ale zároveň dodává, že pro vedení měnové unie není situace kolem Řecka zase tak neočekávaná. „Navíc je dnes ekonomika eurozóny i její finanční sektor v lepší kondici, než tomu bylo před lety na vrcholu krize, a též jsou k dispozici nové mechanismy,“ podotkl člen bankovní rady.

„Pokud by došlo k neřízenému bankrotu, vliv na eurozónu by byl daleko větší, protože by to do jisté míry ohrozilo Evropskou unii jako celek. Protože by došlo k tomu, že Evropská unie respektive eurozóna nedrží jako celek a nestará se o své členy tak, aby nevystoupili,“ říká Radek Čajka z Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze, ale zároveň dodává, že vliv na Česko by byl i v tomto případě pouze zprostředkovaný.

Ministerstvo financí dává v tuto chvíli dohromady zprávu právě o dopadech řecké krize na českou ekonomiku, kterou předloží na středečním jednání vlády. Tento mimořádný bod navrhl zařadit premiér Bohuslav Sobotka.

Co to znamená pro české přijetí eura?

"Z pohledu politika je racionálním řešením nespěchat s přijetím eura. V tento moment je nějaké horování pro přijetí eura předčasné. Ale z toho ekonomického hlediska bych připomněl, že Řecko ukazuje, jak celkem robustní mechanismy si eurozóna vybudovala proti otřesům – máme bankovní unii, záchranné mechanismy, jsou posílena pravidla pro fiskální disciplínu, byl zaveden nový makroekonomický dohled," říká Oldřich Dědek národní koordinátor pro zavedení eura v České republice.

Vydáno pod