V červnu stát hospodařil nejlépe v historii, chlubí se ministerstvo

Státní rozpočet se ke konci června dostal do přebytku 22,6 miliardy korun. V květnu byl přitom ve schodku 22,1 miliardy korun a loni v červnu byl v přebytku ve výši 1,5 miliardy. Podle ministerstva financí jde o nejlepší výsledek hospodaření od vzniku České republiky. Analytici ale upozorňují, že za dobrým výsledkem stojí jednorázový příliv peněz z fondů Evropské unie.

Celkové příjmy rozpočtu dosáhly k 30. červnu 640,8 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 51,7 miliardy, tedy o téměř devět procent. Výdaje státní kasy sice také v porovnání s loňskem stouply, ale pouze o 30,6 miliardy na 618,2 miliardy korun, tedy zhruba o 5,2 procenta.

Na meziročním zlepšení hospodaření se podle ministerstva pozitivně projevily především vyšší příjmy, zejména meziroční růst peněz z Evropské unie o 49 miliard korun, případně vyšší příjmy z pojistného na sociální zabezpečení (o deset miliard) a vyšší inkaso daní z příjmů právnických osob. Příjem z těchto daní dosáhl za šest měsíců roku 55 miliard korun. To představovalo meziroční růst o 4,3 miliardy. Dosavadní vývoj tak odráží oživení ekonomické činnosti.

Pavel Sobíšek, analytik UniCredit Bank: „Historicky nejlepší půlroční výsledek hospodaření státu neodráží zcela ekonomické souvislosti, protože byl dosažen jednorázovým přílivem prostředků z fondů EU během června za 43 miliard korun.“

Přebytku rozpočtu ale pomohly hlavně peníze z EU. Letošní čerpání už navíc překročilo celoroční plán o 20 miliard, což podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška vytváří předpoklady pro dosažení nižšího schodku státního rozpočtu na konci roku než plánovaných 100 miliard korun.

Tyto faktory tak převýšily vliv meziročního růstu celkových výdajů, na který působí zejména vyšší čerpání prostředků určených na spolufinancování společných programů EU a ČR. Celkové příjmy negativně ovlivňuje zkreslení dané vysokou srovnávací základnou počátku roku 2014, projevující se zejména nižším inkasem DPH (pokles o 5,3 miliardy na 106,2 miliardy) a inkasem spotřební daně z tabákových výrobků (pokles o 4,2 miliardy). V roce 2014 navíc došlo k mimořádnému příjmu z aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE ve výši 8,5 miliardy korun, který se v letošním roce opakovat nebude.