Babiš plánuje fúzi pražského letiště a Českého Aeroholdingu

Praha - Ministerstvo financí plánuje zánik Českého Aeroholdingu. Skupina zastřešuje několik společností, mimo jiné Letiště Praha, se kterým by se měla propojit. Ministerstvo by se tak mohlo stát spolumajitelem ČSA, kde má aeroholding minoritní podíl. Změn však na pražské Ruzyni probíhá více, otevřela se nová čekárna, přijata bude stovka nových zaměstnanců.

Události ČT: Fúze letiště a aeroholdingu (zdroj: ČT24)

„Má to logiku, aby to byla jedna firma. Management má předložit plán fúze a já si myslím, že to je potřeba zfúzovat co nejdřív,“ prohlásil ministr financí Andrej Babiš s tím, že ke spojení Českého Aeroholdingu a letištěm by mělo dojít příští rok.

„Vznik aeroholdingu byla restrukturalizace v rámci záchranného programu notifikovaného v Evropské unii a nikdy jsem to nechápal jako definitivní model,“ vyjádřil se k chystané změně místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Český Aeroholding vznikl v roce 2010 především kvůli záchraně ČSA, které čelily mimořádným finančním problémům. Národní dopravce proto aeroholdingu odprodal část majetku.

Inovace na Letišti Praha

V hangáru v pražské Ruzyni mechanici nově servisují i letadla konkurenčních aerolinií, například společností Transavia a Finnair. I proto firma, která stroje servisuje, pořídila novou linku za 20 miliónů korun. „Podařilo se nám uzavřít dlouhodobé kontrakty,“ vysvětluje předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř. Největší položkou investice byly ocasní doky. Slouží k tomu, abychom měli přístup k zadní části letadla v různých výškách," dodává Předseda představenstva Czech Airlines Technics Pavel Haleš.

Další peníze jdou na rozvoj letiště Praha. Před několika měsíci se například otevřela velkokapacitní čekárna, ze které vede několik nástupních mostů k jednomu letadlu. Je určena i pro největší stroje světa. Svou premiéru si velkokapacitní stojánka odbyla v momentě, kdy u ní přistálo největší komerční letadlo světa - Airbus A380.

Airbus A380
Zdroj: Jiří Vatka/ČTK
Vydáno pod