Světová ekonomika má problém, k Řecku se přidal propad čínských akcií

Šanghaj – Pokles čínského akciového trhu se výrazně prohloubil, když tamní hlavní index spadl na čtyřměsíční minimum. Investoři zřejmě propadli panice a čínských akcií se zbavují navzdory novým opatřením úřadů s cílem stabilizovat trh. Podle některých globálních investorů by mohl propad čínských akcií představovat pro světové hospodářství větší riziko než současná krize v eurozóně. Čína proto už zakázala akcionářům s podílem více než 5 procent dalšího půl roku prodávat akcie.

Index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu, klesl o 6,75 procenta na 3663,04 bodu. Index už v úterý odepsal 1,8 procenta. Čínská komise pro regulaci cenných papírů potvrdila, že zaznamenala výrazný nárůst „iracionálních prodejů“ akcií.

Následně zakázala všem akcionářům s podílem v některé z firem vyšším než pět procent v příštích šesti měsících prodávat akcie. Zákaz se vztahuje také na výkonné představitele firem a členy správní rady, kteří mají akcie, bez ohledu na velikost podílu, který vlastní. Komise na svých internetových stránkách varovala, že přísně zakročí vůči všem akcionářům, kteří
toto pravidlo poruší, napsala agentura Reuters.

Centrální banka sdělila, že podpoří stabilitu na akciovém trhu a bude situaci „pozorně sledovat“. Propad cen akcií přiměl Peking v minulých dnech k řadě opatření na podporu trhu, včetně embarga na vydávání nových akcií či snížení úrokových sazeb.

Výprodej na čínském akciovém trhu odstartoval poté, co se indexy od loňského listopadu do poloviny letošního června více než zdvojnásobily. Za prudkým vzestupem stáli zejména drobní investoři, využívající k nákupům akcií vypůjčené peníze.

Od poloviny června ale čínské akcie oslabily o více než 30 procent, propad tak za poslední tři týdny smazal většinu zisků z předešlých osmi měsíců. To by mohlo mít na druhou největší světovou ekonomiku výrazně negativní dopady. Analytici společnosti Bank of America Merrill Lynch očekávají, že pokles čínského trhu povede k dalšímu zpomalení hospodářského růstu, snížení firemních zisků a ke zvýšenému riziku finanční krize.

„Zatím nevidím žádný náznak toho, že by se situace měla stabilizovat. Naopak předpokládám, že všechny zisky, které si akcie připsaly od začátku téhle investiční bubliny loni v létě, teď zase odepíšou,“ zhodnotil poslední vývoj Michael Every, ředitel finančního oddělení Rabobank. „Dnes se vše točí kolem Číny. Řecko je nyní v pozadí, neboť dostalo nový konečný termín k dosažení dohody o řešení dluhové krize,“ řekl analytik Ajako Sera ze společnosti Sumitomo Mitsui Trust Bank. Tímto novým konečným termínem je podle lídrů eurozóny neděle.

Čínské úřady už nařídily médiím, jak mají o krizi informovat. Nesmí se používat slova jako prudký pokles, vzestup či pád burzy. Zakázané jsou analýzy a komentáře expertů.

Klesají i další asijské burzy

Rostoucí obavy investorů se odrážejí i jinde v Asii. Index tokijské burzy Nikkei uzavřel se ztrátou 3,14 procenta, zaznamenal tak nejprudší denní pokles za více než rok. Regionální index MSCI pro oblast Asie a Tichomoří se propadl na nejnižší úroveň od loňského února.

V reakci na poslední vývoj zastavilo na burzách v Šanghaji a Šen-čenu obchodování se svými akciemi více než 500 firem. Celkově tak již obchody s akciemi přerušilo kolem 1300 podniků. To představuje téměř polovinu ze zhruba 2800 firem, jejichž akcie jsou zaregistrovány na čínských burzách.

Burzovní krach by mohl mít nepříznivé dopady na celou čínskou ekonomiku, která v poslední době postupně oslabuje. Hrubý domácí produkt Číny loni stoupl o 7,4 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za poslední čtvrtstoletí. V letošním prvním čtvrtletí rostla ekonomika o pouhých sedm procent.