V ČSA se hlasuje o stávce. Vedení firmy ji považuje za nezákonnou

Praha - Letušky a stevardi Českých aerolinií (ČSA) začali hlasovat o vyhlášení stávky. Palubní personál i piloti drží od května stávkovou pohotovost. Domáhají se opětovného navýšení platů, vedení firmy ale jejich návrhy považuje za neúnosné. Podle ČSA bude případná stávka nezákonná. Firma hodlá po účastnících požadovat náhradu škod.

Šetřit má smysl, ukazuje na číslech vedení ČSA

Kolektivní vyjednávání v ČSA trvá neúspěšně od loňského podzimu. Po únorových škrtech platy některých letušek a pilotů klesly až o 40 procent. Podle vedení ČSA je ale šetření nezbytné a ukazuje se, že má smysl.

Podle zatím předběžných celkových hospodářských výsledků skončí aerolinky za první pololetí letošního roku v kladných číslech. Vloni za stejné období vykázaly ČSA ztrátu ve stovkách milionů korun, informoval mluvčí aerolinek Daniel Šabík.

Ilustrační foto
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Hlasování o zahájení protestu potrvá dva týdny. Vedení ale už zaměstnancům vzkázalo, že protest letušek a stevardů považuje za nezákonný. „Podle právního názoru Českých aerolinií OOPL (Odborová organizace palubních průvodčích) není odborovou organizací, která je oprávněna zahájit hlasování o stávce samostatně. Případná stávka vyhlášená OOPL bude proto zřejmě stávkou nezákonnou,“ uvedly ČSA v tiskovém prohlášení.

S tím nesouhlasí předsedkyně Odborové organizace posádek letadel (OOPL) Petra Posová. „Máme k dispozici právní stanoviska, která jednoznačně potvrzují, že způsob, jakým to připravujeme, splňuje všechny podmínky pro to, aby byla (stávka) zákonná,“ reagovala.

ČSA v číslech

České aerolinie loni snížily ztrátu na 631 milionů korun z předchozí téměř miliardy korun při 6,5procentním snížení tržeb na 9,5 miliardy korun.

Stát v dopravci drží necelých 20 procent akcií, většinu mají korejská společnost Korean Air (44 procent) a soukromá letecká společnost Travel Service (34 procent).

Zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna. ČSA zaměstnávají méně než 700 lidí.