Nové reformy? Řecko ještě letos podraží

Atény - Nový plán reforem z pera řecké vlády zvedne ceny jak turistům, tak i místním. Nahoru zamíří bydlení, jídlo i energie, dolů naopak životní úroveň Řeků. Atény získají díky reformám ročně nejméně 10 miliard eur. Vláda počítá třeba i s dříve odmítanou privatizací přístavů.

Turisté si v Řecku kvůli reformám připlatí (zdroj: ČT24)

Řecká vláda přišla s drastickými reformami - zvýší daně, zruší úlevy a změní penzijní systém. Skončit má kupříkladu sleva na DPH, kterou uplatňují řecké ostrovy – vztahovat se bude jen na ty nejodlehlejší. Veškeré změny by měly platit od října. 

Pokud plán projde, čeká Řecko zdražování ještě letos. „Reformy znamenají pro Řecko další snížení životní úrovně obyvatelstva. Ale musím říct, že k tomu snížení by došlo podstatně dramatičtějším způsobem, kdyby se Řecko nedohodlo s věřiteli,“ míní hlavní ekonom Unicredit Bank Pavel Sobíšek. 

Kostel v Pyrgosu
Zdroj: ČT24

V restauracích se zvedne DPH o 10 procent. Třeba v Aténách by tak oběd pro dva vyšel místo průměrných 950 na 1050 korun. To se restauratérům nelíbí. „Teď máme 15procentní profit, takže když nám vezmou dalších 10 procent, jak budeme fungovat? Nikdo nepracuje zadarmo. Majitel tak buď zavře, nebo skoro všechny vyhodí,“ konstatoval číšník Evangelos Kolilas. 

Zdraží i ubytování. Průměrný čtyřhvězdičkový hotel v hlavním městě by mohl zvednout ceny z 2 800 nejméně na 3000 za noc. Podle místních hoteliérů to ale výraznější dopad na turistiku mít nebude. „Turismu se to dotkne, ale jen dočasně. Nemyslím, že se to řeckých produktů - místních ostrovů a pohostinnosti dotkne v dlouhodobém horizontu,“ prohlásil majitel hotelu La Perla Villas Ilias Moutsatsos. 

Pláž Vlihada
Zdroj: ČT24

Turistů na plážích zatím neubývá

V turistických oblastech je situace zatím klidná, turisté ze strachu z vývoje v Řecku zájezdy neruší. Hotely fungují normálně – na základní potraviny mají peníze v hotovosti, takže nehrozí, že by přestaly v nejbližší době vařit. „Nedovedu si představit, že by na ostrovech někdo z dodavatelů přestal hotelům dodávat věci, hlavně potraviny. Pro ostrovany jsou turisté jedinou obživou,“ říká Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

I přes problémy, které teď země má, turistů na plážích neubývá. Ročně jich do Řecka vyrazí na 20 milionů. Právě peníze z cestovního ruchu jsou teď pro Řecko jedním z důležitých příjmů.