Řecký ministr: Rebelové ze Syrizy by měli odejít

Atény - Poslanci i ministři za řeckou vládnoucí stranu Syriza by měli odstoupit, pokud nesouhlasí s vládní politikou reforem výměnou za finanční pomoc. Řekl to v sobotu řecký ministr hospodářství Jorgos Statchakis. Ministr v televizi Mega TV také uvedl, že zavedená omezení pohybu kapitálu zůstanou v platnosti nejméně dva měsíce.

„Jestliže poslanec levicové strany nesouhlasí s politikou vlády, měl by se zachovat podle pravidel, a pokud opravdu velmi nesouhlasí, měl by na své křeslo rezignovat,“ uvedl ministr. V noci na sobotu při hlasování řeckého parlamentu o plánu reforem, který vláda předložila mezinárodním věřitelům, se deset poslanců Syrizy vyslovilo proti nebo se zdrželo. Dalších sedm se hlasování nezúčastnilo.

Jedním ze členů kabinetu, kteří pro reformy nehlasovali, byl ministr energetiky Panagiotis Lafazanis. „Na jeho místě bych odstoupil,“ uvedl Statchakis.

Hlasování vyvolalo dohady o obměně vlády a předčasných volbách. Už v pátek pět poslanců a dalších činitelů Syrizy, kteří patří k radikální frakci této krajně levicové formace, vyzvalo k návratu k drachmě, pokud nebude možná dohoda s mezinárodními věřitelskými institucemi bez úsporných opatření, a zpochybnili tak nový návrh vlády.

List The Guardian soudí, že bez ohledu na to, jak premiér Alexis Tsipras zareaguje, je pravděpodobné, že Řecko ještě letos čekají parlamentní volby.

Omezení pohybu kapitálu zůstane v platnosti

Statchakis dále řekl, že banky by se v případě dohody s věřiteli měly otevřít v nejbližších dnech, v platnosti ale zůstane omezení výběru vkladů a zákaz převodů peněz do zahraničí. Tato opatření vláda zavedla před dvěma týdny, aby zabránila masovým výběrům a krachům peněžních ústavů. „Bude to platit ještě asi dva měsíce,“ říká Statchakis.

Řecká vláda ve čtvrtek předala představitelům eurozóny reformní plán zahrnující tvrdá úsporná opatření, podobná těm, která řečtí voliči v referendu s velkou převahou odmítli. Zástupci věřitelských institucí označili návrh za základ pro jednání o novém záchranném programu a v sobotu o něm v Bruselu vyjednávají ministři financí eurozóny.

Detailní přehled návrhů z Atén najdete ZDE.