Karlovarské minerální vody koupily Hanáckou kyselku

Praha – Karlovarské minerální vody pohltily Hanáckou kyselku. Dosavadní menšinový vlastník odkoupil zbylý 70procentní podíl od italské společnosti Molinari. Informaci přinesly Hospodářské noviny. Majitel Karlovarských minerálních vod Alessandro Pasquale ubezpečil, že do odkoupené značky investuje a bude pro ni hledat nové trhy.

Dosavadní většinový vlastník prodal svůj podíl v Hanácké kyselce, resp. její mateřské společnosti P. K. Invest, Karlovarským minerálním vodám (KMV) v situaci, kdy dva roky v řadě klesaly její tržby. V roce 2013 klesly meziročně o pět milionů korun na 274 milionů a loni spadly na 190 milionů korun. Cenu transakce ani jedna z firem nekomentovala.

„Odkoupili jsme celou Hanáckou, tedy podíl našich dosavadních společníků, kteří ve stávající struktuře fungovali dva roky. Nyní budeme sami rozhodovat o směřování značky,“ řekl deníku majitel skupiny KMV Alessandro Pasquale. Do značky Hanácká kyselka chce investovat a věří, že pro ni najde nové exportní trhy.

Karlovarské minerální vody byly v Hanácké kyselce, která patří mezi přední tuzemské výrobce minerálních vod, minoritním společníkem již před vstupem italské likérky Molinari. Většina Hanácké kyselky tehdy patřila podnikatelce Evě Jakubkové. Vedle Hanácké kyselky a své vlastní produkce vlastní KMV také značky Poděbradka a Dobrá voda. Letos však zatím expandovaly spíše v zahraničí, na jaře společnost nakupovala v Maďarsku.