Česká vlajka jen na českých potravinách, slibuje ministerstvo

Nápisy jako „česká kvalita“ a symboly obsahující mapu České republiky nebo státní vlajku budou jen na potravinách, které se skládají z místních surovin a v tuzemsku se opravdu vyrábějí. Počítá s tím novela zákona, kterou ministerstvo zemědělství poslalo do připomínkového řízení. Platit by měla od poloviny roku 2016.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by měla nová legislativa umožnit lidem lepší orientaci v nabídce potravin. Měla by také přesněji definovat podmínky pro používání slov přírodní, pravé či čerstvé. „Dosavadní označování českých potravin je velmi nepřehledné, až chaotické. Někteří potravináři situace zneužívají a odkazují na český původ, aniž by byla potravina aspoň v České republice vyrobena,“ postěžoval si ministr.

Související vyhláška nově umožní výrobcům používat logotyp s národní vlajkou a nápisem „Česká potravina“. Pokud se bude jednat o jednodruhový výrobek (například mléko, maso, ovoce či zelenina), bude muset být 100 procent suroviny z Česka. U vícedruhových potravin bude podmínkou, aby z Česka pocházelo alespoň 75 procent surovin. „Chápeme, že některé druhy koření a podobně u nás vyrobit nelze,“ vysvětlil Jurečka důvod mírnějšího limitu. Za porušení bude firmám hrozit pokuta až do výše deset milionů korun.

Logotyp, který si budou moci potravináři po splnění podmínek dát na své výrobky, vybírala ministerská komise ze stovky návrhů. Původně přitom do soutěže dorazilo jen osm návrhů. Další nalákalo až zvýšení odměny z 50 000 na 90 000 korun. Nakonec se ale ministrovi žádný návrh nelíbil, a tak logotyp vznikl na půdě úřadu. „Nikdo nikomu nic neplatil,“ ujistil Jurečka.

Kdo vyrábí v tuzemsku potraviny, ale nedokáže splnit 75procentní hranici pro označení „Česká potravina“, bude moci použít značku „Vyrobeno v České republice“. „Tím oceníme, že tady firmy vyrábějí a zaměstnávají lidi,“ objasnil šéf resortu zemědělství. Týká se to například čokoládových výrobků. Jurečka rovněž zdůraznil, že veškerá označení budou dobrovolná.

Jurečka: Současné označování českých potravin je chaotické (zdroj: ČT24)

Kvalitu a původ českých potravin garantuje mnoho značek. Kromě státu je udělují oborové organizace nebo občanská sdružení.

Značku Klasa spravuje Státní zemědělský intervenční fond. V současnosti ji nese 1145 produktů od 223 výrobců. Kvalitu výrobků posuzuje odborná komise složená ze zástupců ministerstva zemědělství, SZIF, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, vysokých škol, výrobců potravin a spotřebitelů. Značka se uděluje na tři roky a v případě zhoršení kvality o ni může výrobce i přijít.

O značku Regionální potravina se stará ministerstvo zemědělství. Zajišťuje, že byl produkt vyrobený v konkrétním kraji ze surovin domácí produkce. Projekt má podpořit lokální producenty (o značku mohou usilovat pouze malé a střední firmy do 250 zaměstnanců) a motivovat zákazníky k vyhledávání nejlepších krajských výrobků. Jen letos toto označení získalo 107 výrobků od 106 producentů.

Značku Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou uděluje prezident Potravinářské komory. Podmínkou pro získání je stoprocentně tuzemský původ surovin.

Značka Český výrobek se může objevit i na nepotravinářských produktech. Ty musejí obsahovat alespoň polovinu surovin z Česka a v tuzemsku se musejí i vyrábět. Nesmí přitom obsahovat strojově oddělené maso a výrobce musí mít české zaměstnance. Ochranné označení uděluje společnost s ručením omezeným Český výrobek.

Vydáno pod