iPhonů se prodalo víc. O Windows ale zájem klesá

Cupertino/Seattle – Jen několik minut po sobě zveřejnili dva technologičtí giganti Apple a Microsoft své hospodářské výsledky. Výrobci iPhonů se dařilo - ve třetím čtvrtletí jeho finančního roku mu výrazně vzrostl zisk i tržby. Oproti tomu Microsoft utrpěl ve stejném období ztrátu, na vině jsou odpisy v divizi Nokia a propouštění. Klesly mu i tržby – o jeho operační systém Windows už není takový zájem.

Čistý zisk Applu za čtvrtletí do konce června dosáhl 10,7 miliardy dolarů (265 miliard korun) proti výsledku 7,75 miliardy USD před rokem a mírně tak překonal odhady analytiků. Tržby společnosti se zvýšily o 33 procent na 49,6 miliardy USD, což bylo rovněž nepatrně nad očekáváním.

Oproti zimnímu čtvrtletí byl sice odbyt iPhonů o zhruba 14 milionů kusů nižší, ale podle firmy to byl nejvyšší prodej za všechna dosavadní jarní čtvrtletí. Prodej tabletů iPad klesl proti předešlému kvartálu o 1,7 milionu na 10,9 milionu. Odbyt počítačů Mac dosáhl nového rekordu 4,8 milionu kusů.

Apple předpověděl, že v posledním čtvrtletí svého roku čeká nižší tržby, a to mezi 49 a 51 miliardami dolarů. Analytici v anketě agentury Thomson Reuters odhadovali v průměru výnosy 51,1 miliardy dolarů. Akcie firmy po zveřejnění zprávy spadly o více než sedm procent.

Tajnosti okolo Apple Watch

Firma opět neuvedla údaje o prodeji svých „chytrých“ hodinek Apple Watch, údajně proto, aby je nezneužili konkurenti. Apple pouze sdělil, že v segmentu, do něhož tento produkt zařadil, se tržby proti předešlému čtvrtletí, kdy se hodinky ještě neprodávaly, zvýšily o 952 milionů dolarů. To by podle agentury AP byla jen zhruba polovina toho, co analytici na tržbách Apple Watch za toto období očekávali. Finanční ředitel Applu Luca Maestri ale agentuře Reuters řekl, že odbyt Apple Watch překonal vlastní očekávání firmy. Tyto odhady ale nespecifikoval.

Tim Cook představuje chytré hodinky Apple Watch
Zdroj: ČTK/AP/Justin Sullivan

Méně notebooků potřebuje méně Windowsů

V období mezi loňským dubnem a červnem vytvořil Microsoft čistý zisk 4,6 miliardy dolarů. Letos za toto čtvrtletí ale firma odepsala jednorázové náklady v sumě 8,4 miliardy dolarů a dostala se do čisté ztráty 3,2 miliardy dolarů (79,3 miliardy korun). Tržby Microsoftu klesly meziročně o pět procent na 22,2 miliardy dolarů. Akcie společnosti se po zprávě snížily o 3,5 procenta, uvedla agentura Reuters.

Poté, co loni do čela firmy nastoupil Satya Nadella, se Microsoft více zaměřuje na softwarové a cloudové služby, protože poptávka po Windows s poklesem prodeje osobních počítačů oslabuje. Prodej Windows výrobcům počítačů klesl meziročně o 22 procent. Na konci měsíce firma plánuje uvést na trh nový systém Windows 10.

Microsoft tento měsíc sdělil, že zruší 7800 pracovních míst, většinu ve své divizi mobilních telefonů. Zhruba před rokem Microsoft oznámil plán propuštění 18 000 zaměstnanců, tedy zhruba 14 procent celkové pracovní síly, v souvislosti se začleněním převzaté mobilní divize finské Nokie. Propouštění bylo největší v historii firmy.