Češi opatrněji vybírají letní dovolenou

V souvislosti s přílivem uprchlíků jsou teď lidé daleko opatrnější i při výběru letní dovolené. Cestovní kanceláře potvrzují, že se klienti na situaci kolem migrace ptají, zejména pak ti, co míří do Řecka a Itálie. Obě destinace přes léto navštěvují statisíce Čechů.

Češi opatrněji vybírají letní dovolenou (zdroj: ČT24)

Záběry uprchlíků na řeckém ostrově Kos doslova obletěly celý svět. Přesně před začátkem hlavní dovolenkové sezony. Zaznamenali jsme několik desítek dotazů. Zda se s uprchlíky potkají, zda jsou na plážích, v hotelových rezortech," konstatuje marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný.

Těch, kteří ale se zabaleným kufrem nakonec odletí na jiné místo, je podle samotných cestovek minimum. Možná i proto, že ceny zájezdů do Řecka a Jižní Itálie jsou teď nižší, než loni. Bez ohledu na aktuální situaci si pro svou letošní osmidenní dovolenou vybral řecký Kos i Milan Sedlář. „Tam byla pohodička. Pláže plné, teplo. Kdybych nesledoval zprávy tak ani nevím, že nějaký problém je,“ říká Sedlář.

Češi na nízké ceny, na rozdíl od Němců a Britů, slyší, a tak se v těchto dnech dobře prodávají do Řecka i letenky.  „Aerolinky právě do Itálie a do Řecka letenky výrazně zlevnily, a to v některých případech až o 30 procent,“ upřesnila mluvčí Student Agency Radka Štávová.

Uprchlíci ale nejsou jediným tématem, na které se turisté ptají. V posledních dnech se zajímají i o peníze. V případě bankrotu Řecka by totiž návštěvníci mohli mít potíže při výběru z bankomatů nebo při platbách platební kartou. „Ta možnost, že v bankomatech bude omezené množství peněz nastat samozřejmě může, takže doporučujeme klientům, aby si vzali eura v hotovosti,“ dodává marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria Šatný. Někteří analytici ale doporučí sáhnout i po jiné měně - na cesty do Řecka by si tak turisté měli vzít například i dolary, nebo švýcarské franky.