Atény se dohodly s Ruskem: Turkish Stream povede přes Řecko

Petrohrad – Plánovaný plynovod Turkish Stream, který obchází Ukrajinu a plyn bude dopravovat z Ruska přes Černé moře do Turecka, bude pokračovat až do Řecka. Dohodli se na tom ministři energetiky Ruska a Řecka. Moskva se bude podílet na financování projektu a bude jej vlastnit napůl s Aténami, uvedl ruský ministr Alexandr Novak.

Stavba, která by měla podle plánu začít příští rok, bude podle všeho dokončena v roce 2019. Ministr Novak podle agentury Reuters dodal, že peníze na projekt půjčí zadluženému Řecku ruská státní rozvojová banka VEB.

Řecký ministr Panajotis Lafazanis při podpisu dohody v rámci hospodářského fóra v Petrohradu s narážkou na jednání s věřiteli v čele s Evropskou unií řekl, že Řecko potřebuje v době krize podporu, nikoli tlak. Spolupráce s Ruskem podle něj není namířena proti evropským zemím.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

V Petrohradu se ještě dnes setká ruský prezident Vladimir Putin s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem. Tsipras jednal s Putinem už letos v dubnu a nejméně dvakrát po této návštěvě spolu ještě hovořili telefonicky. O finanční pomoc podle ruského ministra financí Antona Siluanova ale Atény Moskvu nikdy nežádaly.

Gazprom: Nord Stream povede z Německa dál do Evropy

Cílem je obejít Ukrajinu

Gazprom začal na plynovodu Turkish Stream pracovat poté, co koncem loňského roku kvůli neshodám s Evropskou unií odstoupil od projektu South Stream. Ten měl obcházet Ukrajinu a přivádět ruský plyn přes Černé moře na Balkán. Turkish Stream má mít stejně jako South Stream kapacitu 63 miliard krychlových metrů ročně.

Ruské dodávky plynu dnes pokrývají zhruba třetinu spotřeby Evropské unie. Ta se ale snaží svou závislost na ruském plynu snížit. Vztahy mezi EU a Ruskem se navíc loni kvůli ukrajinské krizi výrazně zhoršily, což na konci loňského roku vedlo ke zrušení projektu South Stream. Gazprom loni oznámil, že vybuduje nové potrubí do Turecka tak, aby se vyhýbalo Ukrajině, s tím, že ruská strana plánuje ukončit tranzit plynu přes Ukrajinu do Evropské unie v roce 2019. A ruský ministr energetiky Alexandr Novak to potvrdil, když řekl, že Rusko neplánuje uzavřít s Ukrajinou novou dohodu o tranzitu plynu do Evropy, až v roce 2019 vyprší současná desetiletá smlouva. Přes Ukrajinu nyní proudí zhruba 40 procent ruského vývozu do Evropy.