Sazby hypoték? Po rekordních minimech opět mírně zdražují

Praha – Dva nejsilnější hráči na trhu Hypoteční a Komerční banka zvýšily sazby hypoték s tříletou a delší fixací, a to až o půl procentního bodu, informoval portál iHNED.cz. Průměrný úvěr ve výši 1,7 milionu to zvýší o desetikoruny měsíčně. Další banky s reakcí vyčkávají, Česká spořitelna a mBank naopak ohlásily zlevnění. Zatím si lidé půjčovali na bydlení za průměrný úrok 2,11 procenta, tedy vůbec nejlevněji za dobu sledování.

Čapek: Do konce roku nás výrazné zvýšení sazeb nečeká (zdroj: ČT24)

Mluvčí Hypoteční banky, která je jedničkou českého hypotečního trhu, Marie Mocková serveru řekla, že u krátkodobých fixací bude změna nulová nebo jen malá, nejvýrazněji naopak zdraží hypotéky s nejdelší fixací. U nejběžnějších hypoték, které pokrývají 85 procent hodnoty nemovitosti, půjčovala zatím Hypoteční banka peníze při fixaci tři až deset let s garantovanou sazbou 2,59 procenta, píše iHNED.cz.

Průměrné sazby hypoték od května 2014 do dubna 2015
Zdroj: ČT24

Komerční banka od pondělí zvýšila minimální sazby také až o několik desetin procentního bodu. U fixace na tři až pět let sazba vzroste z 1,99 na 2,09 procenta, do sedmi let z 1,99 na 2,19 procenta a u hypoték s nejdelší fixací od osmi do 15 let o 0,3 procentního bodu.

Podle společníka a jednatele společnosti Finberry Michala Čapka jde ale skutečně o pouze mírné zdražení. „Banky jsou schopné využít situace, která dneska na tom trhu je – je obrovská poptávka po hypotékách a je prostor v desetinách procent zdražit sazby tak, aby to klient unesl a nenastal odliv klientů od té či oné banky,“ uvedl Čapek s tím, že vedle toho mají banky pro zvyšování sazeb také jiné důvody - zdražuje totiž zajištění úrokových sazeb do splatnosti hypoték.

Sledujte náš seriál o hypotékách

Hypotéka na stavbu. Noční můra, nebo hračka?

Jak se nenechat oškubat hypotékou

Nechci slevu zadarmo. Co vám banky přibalí k hypotéce

Sazby hypoték na podlaze, spadnou ještě?

Také ředitel úvěrových produktů Equa bank Ondřej Hák iHNED.cz řekl, že úrokové sazby s velkou pravděpodobností porostou, ale jak výrazné může zdražení být, neuvedl. Mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek a mluvčí Sberbank Radim Kovács řekli iHNED.cz, že se zřejmě sazby výrazně nezvýší. Produktová manažerka hypoték v mBank Martina Holúbková naopak oznámila, že mBank sazby od června snížila. I Česká spořitelna nyní nabídla výhodnější sazbu než doposud.

Výstavba bytů
Zdroj: ČT24

Podle Čapka se tak může trh rozdělit na dvě skupiny. Ta první se může rozhodnout zvýšit zisk, a sáhne tak po mírném zdražení sazeb, druhá skupina si pak bude chtít zvýšit podíl na trhu a se sazbami zůstane tam, kde v současnosti je. „K tomu ještě přijde jakási podzimní vlna hypoték, která to může konkurenčním bojem zase stáhnout dolů,“ říká Čapek s tím, že do konce roku nás žádné velké zdražení nečeká. 

Bankám se daří

Tuzemským bankám a spořitelnám rostou zisky. Podle nejnovějších dat České národní banky jejich čistý souhrnný zisk dosáhl v prvním čtvrtletí víc než 16,54 miliardy korun. To je meziročně zhruba o dvě miliardy víc. Nedařilo se ale všem stejně. Například největší tuzemské bance České spořitelně klesl v prvním kvartále čistý zisk o víc než 8 procent. Na českém finančním trhu působilo na konci letošního prvního čtvrtletí celkem 46 bank, poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen.