Obcím i krajům stále chybí miliardy z DPH - Sobotka i Babiš slibují zlepšení

Praha - Obce i kraje se stále potýkají s propadem příjmů, který zavinil nižší výběr daně z přidané hodnoty. Podle nové analýzy ministerstva financí už letos přišly o víc než tři miliardy korun. V regionech chybí peníze třeba na investice do nemocnic a škol nebo na stavby i opravy chodníků a silnic. Kabinet ale starostům a hejtmanům slibuje, že v příštích měsících stát výběr daní zlepší. A čísla naznačují, že má pravdu. Zatímco za první dva měsíce letošního roku byl propad ve výběru DPH 14 miliard, tak za prvních pět měsíců už je ale jen deset miliard.

Třeba Středočeský kraj přišel kvůli horšímu výběru daní v prvních čtyřech měsících letoška o 80 milionů korun. Důsledkem bylo mimo jiné pozdržení silničního okruhu u Lysé nad Labem. Kraji ale chybí i peníze na investice do nemocnic: „Například je to gynekologie a porodnice v Mladé Boleslavi, v Příbrami, interna v Kolíně,“ vyjmenovává středočeský hejtman Miloš Petera.  

Ještě více než kraje trápí propad ve výběru DPH obce – ty totiž dostávají z daně skoro 21 %, zatímco kraje necelých 8 % (podrobnosti najdete zde). Třeba v Chrudimi na Pardubicku tak letos činí propad příjmů 16 milionů korun. „Za téměř pětadvacet let, co na radnici v Chrudimi, jsem nezažil takhle výrazný propad v příjmové položce,“ stěžuje si starosta Petr Řezníček. Příjmy ale klesly i dalším víc než šesti tisícům obcí - téměř o šest procent. 

Nižší inkaso DPH je dáno tím, že firmy se na konci loňského roku nepředzásobily staršími a levnějšími kolky na tabákové výrobky, a tak vláda vybrala na DPH z cigaret o několik miliard méně. Navíc jsou levnější pohonné hmoty a od nového roku platí nižší sazba DPH pro léky a knihy. Obce navíc počátkem loňského roku obdržely z výnosů daní vyšší částky než obvykle, a letošní porovnání je proto zkreslené, upozorňuje ministerstvo financí.  

Za prvních pět letošních měsíců klesl výběr DPH o 10 miliard (zdroj: ČT24)

Premiér Sobotka i ministr financí ale tvrdí, že vláda výběr daní v příštích měsících zlepší. Podle Andreje Babiše (ANO) by měla být situace výrazně lepší v červenci nebo srpnu. Jenže podle opozice není v době čtyřprocentního hospodářského růstu k nižšímu výběru daní žádný důvod. „Ekonomika roste nadprůměrným tempem a logické by bylo, že by se měly zvyšovat příjmy státního rozpočtu daleko vyšším tempem,“ tvrdí ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

„Když si všimneme, jak sliboval pan ministr před volbami, jak vybere o desítky miliard více, tak je to naprosto směšné,“ přidává se s kritikou exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ministerstvo financí ale slibuje, že ke konci roku na tom budou obce a kraje ve srovnání s loňským rokem o pět miliard lépe.