Nedostatek českých odborníků řeší firmy po svém

Praha – Nějaký čas už to říká Svaz průmyslu a dopravy, říká to ministerstvo školství a říkají to i samotné firmy – v Česku je nedostatek odborníků. Potíže sehnat vhodné zaměstnance má skoro pětina všech podniků. Lidé buď nemají o danou práci zájem, nebo jim naopak chybí zkušenosti a kvalifikace. Zaměstnavatelé proto stále častěji přicházejí s bonusy, kterými se snaží pracovníky nalákat.

V Česku dlouhodobě chybějí odborníci (zdroj: ČT24)

Dlouhodobě firmám usazeným v Česku scházejí řemeslníci, mechanici a obchodníci. Jenže teď mají firmy potíže sehnat i nekvalifikované pracovníky, jako jsou skladníci nebo dělníci. Jednou ze strategií firem se tak stalo zaměstnance si vychovat a vzdělat. Například Amazon nabízí lidem vzdělání, i když ho ke své práci potřebovat nebudou. „Zaměstnanec může studovat na jeden nebo až na čtyři roky, podle toho, jaký obor nebo technickou kvalifikaci si zvolí. A může vyčerpat až 120 tisíc za čtyři roky,“ uvedla HR manažerka Amazonu Šárka Semeráková.

Češi jsou ochotnější dojíždět za prací, maximálně však hodinu

Firmy, které sázejí na vzdělávání svých zaměstnanců, totiž dobře vědí, že si je studiem zavážou na několik let. „Když takový zaměstnavatel lidi vytrénuje nebo jim dá vzdělání v jiném oboru, tak si je samozřejmě pojistí do budoucna. A to konkrétně tím, že mu možná přestanou pracovat na té pozici, ale bude je moct posunout na jiné místo ve firmě,“ vysvětluje Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka společnosti ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

Mladí už nechtějí pracovat od nevidím do nevidím

Stále častěji si podniky vybírají také přímo mezi studenty škol. Už ale ani mladé lidi nenalákají pouze na výši platu. Rozhodující pro ně totiž bývá mimo jiné pružná pracovní doba nebo možnost práce z domova. „Je pryč doba, kdy byli ochotní pracovat od nevidím do nevidím a nemít perspektivu, že nebudou mít čas na svůj osobní život,“ dodává Robert Neruda z firmy Havel, Holásek & Partners.

V některých oborech už je ale nedostatek tak veliký, že zaměstnavatelé zvažují nabírání i méně kvalifikovaných lidí nebo cizinců.

Vydáno pod