Lagardeová připustila odchod Řecka z eurozóny

Drážďany - Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová poprvé připustila možnost odchodu Řecka z eurozóny. Podle ní by to ale neznamenalo konec měnové unie. Lagardeová to řekla listu Frankfurter Allgemeine Zeitung na okraj setkání nejvyšších finančních činitelů zemí G7 v Drážďanech.

„Odchod Řecka je jednou z možností,“ řekla Lagardeová podle agentury Reuters, která dostala výtah z rozhovoru. Dodala, že to sice „nebude procházka parkem“, „pravděpodobně“ to ale nebude znamenat konec eura.

Řecká vláda prohlašuje, že do neděle hodlá dosáhnout dohody s mezinárodními věřiteli, která má Aténám výměnou za reformy poskytnout další finanční pomoc. Silně zadlužené Řecko peníze nutně potřebuje co nejdříve, aby odvrátilo hrozbu platební neschopnosti. Kdyby Atény přestaly splácet dluhy vůči MMF, kterému mají během června uhradit celkem 1,6 miliardy eur (asi 44 miliard Kč), mohlo by to vést k posloupnosti událostí, která by mohla vyústit v nucený přechod země na vlastní měnu. 

Řecká dluhová krize
Zdroj: ČT24/Bloombeerg.org / IMF / Seeking Alpha

Lagardeová v dnešním rozhovoru s německou televizí ARD uvedla, že uzavření dohody mezi Řeckem a věřiteli si vyžádá ještě mnoho práce. „Neřekla bych, že jsme již dosáhli konkrétních výsledků,“ řekla. Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o úvěrovou pomoc. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o úvěrovou pomoc. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur. Eurozóna koncem února souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko. Výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) ale pozastavila a čeká na to, až zástupci věřitelů sjednají s Řeckem podobu reforem.