Exšéf Hospodářské komory dostal podmínku za podvod

Praha – Obvodní soud pro Prahu 1 vyměřil bývalému prezidentovi Hospodářské komory Petru Kuželovi roční podmínku za údajný podvod s příspěvky na semináře. Kužel má také zaplatit skoro půlmilionovou škodu. Kužel už avizoval, že se odvolá. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

Kužel měl podle spisu obohatit Hospodářskou komoru o 480 000 korun za pořádání seminářů, které se neuskutečnily. Podle obžaloby na konci roku 2008 podepsal s ministerstvem zahraničních věcí smlouvu, ve které se zavázal, že komora uspořádá pět akcí zaměřených na proexportní politiku. Celková hodnota projektu byla 560 000 korun.

Kužel si údajně nechal vyhotovit fakturu na 480 000 korun, ačkoliv věděl, že podmínky smlouvy nemůže dodržet. Semináře se nakonec neuskutečnily, ministerstvo zahraničních věcí ale Hospodářské komoře zaplatilo.

Soudce Vladimír Hermann původně Kužela loni v listopadu zprostil obžaloby. Trest ve středu vyměřil poté, co mu kauzu nařídil znovu projednat odvolací soud. Na smlouvě, v níž se komora zavázala semináře uspořádat, byl Kuželův podpis. „Nemáme pochybnosti o tom, že ta smlouva existovala a byl na ní originál vašeho podpisu,“ uvedl Hermann.

Kužel nicméně tvrdí, že za dokument, který podepsal, nezodpovídá. Stál prý mimo úřad a jen podepisoval předložené dokumenty. „Cítím se velmi poškozen a samozřejmě se odvolám,“ sdělil serveru Aktuálně.cz.

Kužel vedl Hospodářskou komoru šest let do loňského května, kdy ho nahradil bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. Po odchodu z čela Hospodářské komory se Kužel stal šéfem její pražské pobočky. Z této funkce byl odvolán před dvěma týdny, protože průběh loňské volby vedení pražské komory byl v rozporu se stanovami.