Slovenským podnikatelům stačí k hlášení tržeb mobil

V České republice se o zavedení elektronických registračních pokladen svádí už několik let tuhý politický boj. Sousední Slovensko mezitím nařídilo evidenci tržeb jako povinnost prakticky všem podnikatelům a živnostníkům. A nyní začíná využívat takzvanou virtuální pokladnu – mobilní aplikaci, která nahrazuje samotný přístroj. Využít ji mohou třeba praktičtí lékaři, opraváři nebo řidiči taxi.

Slovenským podnikatelům stačí k hlášení tržeb mobil (zdroj: ČT24)

Bratislavský taxikář Ladislav Thüringer musí kromě účtenky, kterou dá zákazníkovi, po skončení jízdy ještě nahlásit příjem ministerstvu financí. Stačí mu k tomu mobilní aplikace, přes kterou příslušná data odešle rovnou finančnímu úřadu.

Stát má tak aktuální přehled o jeho výdělku a přesně ví, kolik by měl zaplatit na daních. Samotný taxikář se kontrole nebrání; jen vyplňování formuláře na dotykovém displeji ho někdy zdržuje od práce. „Pokaždé musím zadávat dvě hesla a jako starší člověk s tím mám problém. Jinak je to ale v pořádku,“ říká pan Thüringer.

Virtuální registrační pokladna je zdarma. Aby ji ale taxikáři mohli používat, potřebují mobilní internet, za který platí měsíčně asi 500 korun. Podle slovenského ministerstva financí si náklady mohou odepsat z daní a na používání virtuální pokladny si brzy zvyknou.

Aplikaci chválí i odborníci. Doporučují ji však rozvíjet a propojovat s dalšími programy, které už podnikatelé používají. „Účetnictví, skladový systém, aby skutečně přinesla snížení pracnosti ve firmách a státu možnost kontrolovat tržby,“ vysvětlil IT specialista Dušan Peško. Zpočátku přitom měli někteří živnostníci problém naučit se aplikaci správně používat, jednotlivé kolonky ve formuláři se jim pletly. Našel se třeba instalatér, který nahlásil opravu pračky za dvě miliardy eur (skoro 55 miliard korun).

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/Tetra Images

Registrační pokladny musí mít na Slovensku všichni podnikatelé, kteří přijímají peníze za službu nebo zboží. Ministerstvo je zavedlo kvůli nepoctivcům, kteří výdělky nepřiznávali. „Věděli jsme, že tam, kde registrační pokladny nepoužívali, byla nízká disciplína placení daní,“ uvedla mluvčí resortu financí Alexandra Gogová. Jen letos plánuje slovenská vláda vybrat díky virtuální pokladně na daních v přepočtu 1,5 miliardy korun navíc.

Český ministr financí Andrej Babiš (ANO) věří, že zavedením elektronické evidence tržeb přiteče do státní kasy o zhruba 12,5 miliardy korun víc. V první fázi od února 2016 by se měla evidence týkat ubytovacích a stravovacích služeb, velkoobchodu a maloobchodu. U dalších činností bude záležet na tom, jak provoz systému vyhodnotí Finanční správa. „V evidenci tržeb je perspektivně třicet miliard korun,“ myslí si Babiš, který si od elektronických pokladen slibuje potlačení šedé ekonomiky (více zde).

Pravicová opozice elektronickou evidenci tržeb odmítá. Tvrdí, že zvýší administrativní zátěž podnikatelů a pro malé živnostníky bude likvidační. Také neočekává, že elektronické pokladny zajistí státnímu rozpočtu vyšší příjmy. ODS a TOP 09 dokonce prohlásily, že jsou připravené až do konce funkčního období v roce 2017 ve sněmovně přijetí zákona blokovat.