Elektronické pokladny ještě nejsou, ale stát už stojí miliony

Zavedení povinných elektronických pokladen má přijít v příštích pěti letech skoro na miliardu a přesto, že zákon ještě neplatí, první miliony už přitom ministerstvo financí za projekt utratilo. „Státní prostředky můžete využít pouze k těm účelům, které vám svěřuje zákon, a pokud ten zákon neexistuje, tak potom je využít nemůžete,“ kritizuje postup ministerstva prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala.

Ministerstvo financí a jemu podřízené organizace připouští, že za konzultační a mediální služby spojené s evidencí tržeb zatím utratilo celkem tři a půl milionu a na dalších téměř 50 milionů už uzavřelo smlouvu. Prezident kontrolorů to hodnotí jednoznačně jako nehospodárné, neúčelné nebo neefektivní využití státních prostředků, které je v rozporu s legalitou.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale počítá s tím, že elektronické pokladny přinesou do rozpočtu až deset miliard ročně a s kritikou Kaly zásadně nesouhlasí. „Názor našich právníků je, že v tom není problém a myslím si, že to dostatečně dobře analyzovali,“ domnívá se Babiš, který za kritikou šéfa NKÚ, který byl dřív poslancem za ČSSD, vidí politické pozadí.

Elektronické pokladny měly vydělávat, zatím stojí stát miliony (zdroj: ČT24)

Zákon zavádějící povinné elektronické pokladny bude mít ve sněmovně problémy. Poslanci ho začnou schvalovat až o prázdninách, pravicová opozice ale už teď slibuje rekordně dlouhé obstrukce. „Jsme připraveni blokovat elektronickou evidenci tržeb co nejdéle,“ připustil místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09). „My jako občanští demokraté jsme připravení v tom vydržet do konce volebního období,“ varoval dokonce předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Není tak vůbec jisté, jestli zákon zavádějící evidenci tržeb někdy začne platit. Lidovcům se ale hrozby obstrukcemi nelíbí, a pokud by trvaly celé měsíce, chtějí, aby se k nim vyjádřil Ústavní soud. „Je otázka, jestli menšina má mít možnost znemožnit většině odhlasovat zákon,“ upozornil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. 

Kde všude registrační pokladny mají a kde se na ně chystají?
Zdroj: ČT24

Ale i pokud by zákon o elektronických pokladnách ve sněmovně prošel, není jasné, jak dlouho bude platit. Pravicová opozice už teď tvrdí, že ho po případném úspěchu ve volbách zruší, a to i přes to, že na něj stát plánuje vydat miliardu korun.

Ministerstvo financí si od elektronické evidence tržeb slibuje miliardy navíc vybraných ročně na daních. Šéf resortu Andrej Babiš dnes řekl, že daňové příjmy státu rostou už teď. Uvedl, že květnová čísla jsou zatím o šest miliard korun lepší než vloni a za celý rok by se měla zvýšit o 20 miliard. Ještě v dubnu ale naopak příjmy z některých daní meziročně klesaly. U DPH za první čtyři měsíce nepřesáhl výběr osmdesát miliard korun. Méně stát získal i na spotřebních daních, meziročně je to ztráta skoro deseti miliard korun, konkrétně třeba na spotřební dani z tabákových výrobků letos do konce dubna stát inkasoval bezmála čtrnáct miliard oproti loňským pětadvaceti.