Švédští piloti dnes do Prahy létat nebudou

Stockholm/Praha – Piloti skandinávských aerolinek SAS ve čtvrtek začali s jednodenní stávkou. Vliv to bude mít hlavně na švédské lety a mezinárodní spoje ze Stockholmu. Zrušené je taky ranní a odpolední spojení s Prahou. Piloti tak protestují proti nové kolektivní smlouvě, podle které mohou aerolinky pružněji měnit počet personálu podle sezonních výkyvů.

Skandinávské aerolinky zrušily kvůli plánované stávce preventivně 110 spojů. Podle serveru prg.aero se neuskuteční ranní a odpolední let ze Stockholmu do Prahy a ani návazné spoje do švédské metropole v 8:45 a 15:10.

Zjistěte, jak je na tom váš let

Švédští piloti sdružení v asociaci SPF a jejich norští kolegové z odborové organizace NSF tak podle agentury Reuters protestují proti připravované kolektivní smlouvě, která aerolinkám umožňuje pružněji měnit počet personálu v závislosti na sezonních výkyvech poptávky.

Jednodenní stávka se dotkne především domácích švédských letů a mezinárodních spojů ze Stockholmu. S dánskými piloty a částí norských pilotů, kteří dohromady představují více než polovinu pilotů SAS, už se společnost dohodla. Společnost SAS, kterou z 50 procent vlastní Švédsko, Dánsko a Norsko, se podle Reuters potýká s konkurencí nízkonákladových přepravců.

Vydáno pod