Babiš připustil dotaci pro Českou poštu. Chce ji ale zastropovat

Praha – Česká pošta by mohla od příštího roku dostávat podporu ze státního rozpočtu, její výši by ale měl omezovat zákon. Předběžně se na tom dohodli ministři financí Andrej Babiš (ANO) a vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Návrh novely poštovního zákona má v pondělí znovu projednat vláda.

Poslední dohoda ministrů předpokládá, že ztrátu pošty z poskytování univerzální služby (tedy z provozu ztrátových poboček nebo doručování zásilek do odlehlých oblastí) by platil stát. Maximální možnou částku by pak stanovil Český telekomunikační úřad. Nyní musí Babiš s Chovancem najít způsob, jak tento mechanismus do návrhu zákona začlenit.

Podle současného zákona by měl ztrátu poště kompenzovat speciální fond, do kterého mají přispívat všichni poštovní operátoři v závislosti na tržním podílu (včetně České pošty). Firmy to ale odmítají, a tak kompenzační fond ani nezačal fungovat.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje stabilizaci České pošty za vládní prioritu a odmítá rušení poboček. „Kompenzační mechanismus nefunguje a dlouhodobě udržovat více než 3000 poboček na venkově je nefér z hlediska konkurenčního prostředí, kterému je pošta vystavena,“ prohlásil předseda vlády.

Šéf resortu vnitra Milan Chovanec (ČSSD) tvrdí, že pošta je v současnosti podfinancovaná o více než pět miliard korun. „My jsme si tu službu objednali a musíme ji zaplatit,“ vysvětlil Chovanec důvod, proč o peníze pro Českou poštu žádá. Poskytování univerzální služby přirovnal k regionální vlakové dopravě, která je rovněž ztrátová a stát na ni doplácí zhruba 13 miliard korun ročně.

„To nejsou dotace pro soukromou firmu, ale pro státní podnik, ve kterém Český stát vlastní 100 procent,“ dodal ministr vnitra. Transparentnost celého procesu podle něj zajistí, že o konečné částce bude rozhodovat telekomunikační úřad.

O práci by mohlo přijít až 10 000 lidí, varuje Středula

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dosud jakékoliv kompenzace pro Českou poštu odmítal. Teď státní podporu připouští, ale až od roku 2016. „Z dlouhodobého hlediska pošta asi potřebuje pomoc. Ale já tvrdím, že v roce 2015 peníze nepotřebuje, protože za čtyři měsíce vykázala zisk 253 milionů a má na účtu 2,3 miliardy,“ vyčíslil předseda hnutí ANO. Chovanec však oponuje tím, že zisku dosáhla pošta jen díky zastavení investic.

Co se týče návrhu zákona, není Babiš ochoten dát „bianco šek“. „Musí to mít nějaký strop,“ je přesvědčen ministr. Na ztrátové služby by stát pravděpodobně doplácel stovky milionů korun ročně (například jen za rok 2013 si pošta nárokovala téměř 1,8 miliardy korun, Český telekomunikační úřad ovšem tuto částku zredukoval na 753 milionů).

Česká pošta provozuje 3200 poboček, z toho je víc než 1000 ztrátových. Odbory varují, že pokud stát poště finanční injekci neposkytne, hrozí rušení pracovišť a propouštění. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly by o práci mohlo přijít až 10 000 z celkových 32 000 zaměstnanců pošty. „Bez dobrého zákona bude mít Česká pošta velké problémy s existencí,“ nechal se slyšet odborový předák. Zároveň naznačil, že v případě nepřijetí zákona zváží odboráři nátlakové akce.